Efter Vätternrundan kändes det självklart att satsa större. För cykling är ju så himla kul, förklarar Torbjörn Svensson.

Efter Vätternrundan kändes det självklart att satsa större. För cykling är ju så himla kul, förklarar Torbjörn Svensson. "Det var magiskt! Man känner sig så himla fri på sadeln", säger han.

Han ska cykla genom hela landet – utan att varken kunna se eller höra

Dövblinde Torbjörn Svenssons protest för allas lika värde

HELSINGBORG.

240 mil från norr till söder. På en cykelsadel. Och det utan att varken kunna se eller höra. Men Torbjörn Svensson räds inte sin nya utmaning.

Bortsett från frågetecken hur han ska hantera eventuella sjukdomar som kan uppstå på plats, så finns det inga större orosmoln på Torbjörn Svenssons himmel inför det som komma skall.

Höganäsbon verkar nästan märkligt obrydd inför sin stora resa.

– Eventuella problem får vi försöka lösa på plats. Man får ha ganska så tjockt pannben för att leva det liv jag lever, konstaterar han sen, och tillägger:

– Det blir min semester detta!

Lokaltidningen har skrivit om utmaningar han tagit sig för tidigare. Som att paddla kajak från Helsingborg över sundet till Danmark. Tidigare i år gjorde han sin första Vätternrunda, ihop med sin bror, och nu väntar en betydligt längre tripp på cykelsadeln. Han ska nämligen cykla från Treriksröset ner till Smygehuk. En tripp på uppemot 240 mil.

En utmaning modell större för vem som helst som kan se och höra. Torbjörn Svensson kan ingetdera.

Syftet med hela den här grejen är att visa på allas lika värde

Då som nu gör han det främst för att upplysa människor i landet om hur utsatt det kan vara att leva som dövblind i Sverige i dag. Han anser att det är svårt att få den assistans och hjälp som han förtjänar.

– Syftet med hela den här grejen är att visa på allas lika värde. Vår grupp har det svårt i dag och jag vill lyfta frågan, säger Torbjörn Svensson som har sin sysselsättning i Helsingborg.

En specialdesignad tandemcykel har tagits fram för ändamålet. Torbjörn kommer att sitta på den bakre sadeln. Längst fram kommer en tolk att sitta. De kommer att kommunicera via så kallad socialhaptisk kommunikation. Det är ett signalspråk som tolken ger med sina händer på neutrala zoner på kroppen.

Sex stycken tolkar kommer att vara med på den långa resan.

– De ställer alla upp på sin fritid, säger han.

Den 15 augusti går starten och målet ska nås senast den 4 september, enligt planen.

– Vi har delat upp det i olika delsträckor. Vi planerar att köra 15-16 mil varje dag. Det blir rätt långa sträckor, konstaterar han.

Precis som inför paddlingen har det varit svårt att få beviljat assistans för att kunna träna inför cykelutmaningen.

– Det var viktigt att ha Vätternrundan i ryggen. Och så har jag en spinningcykel på balkongen. Den har använts väl. Glasfönstren på balkongen har väl blivit alldeles immiga.

Publicerad 06 August 2019 10:35