Kent Nielsen tycker att han har fått ganska bra respons på satsningen hittills.

Kent Nielsen tycker att han har fått ganska bra respons på satsningen hittills. Foto: Privat/Adobe Stock

Han tröttnade på skräpet på stränderna – samlar nu folk till städdagar

Kent Nielsen: "Har sett plast, burkar och hur mycket som helst"

HELSINGBORG.

Plast, båtbatterier, elsparkcyklar, plåtburkar... Listan på nedskräpningen på och längs med Helsingborgs stränder kan göras lång. Kent Nielsen har fått nog och mobiliserar nu för att anordna städdagar för att snygga upp.

Kent Nielsen är dykare och för ett par år sedan var han inne i en intensiv dykarperiod, och befann sig under ytan på flera olika ställen i Skåne: i vattnen kring Malmö, Kullen och Helsingborg. Dessvärre har han sett en hel del skräp i vattnen och strax däromkring.

Och eftersom han bor i Sundets pärla har han fått se både det ena och det andra här också. När han för några veckor sedan befann sig på Tropical beach fick han plötsligt nog.

– Jag såg plast, burkar och hur mycket saker som helst slängda, säger han.

Då beslutade han sig för att göra allvar av en idé som legat och grott i honom de senaste åren. Att helt enkelt samla ihop ett gäng och plocka bort skräp från stränderna.

– Jag tänkte att det är inte bra för naturen eller havslivet att det ligger där och skräpar. Så varför inte starta upp något där man städar en gång i månaden, säger han.

Sagt och gjort. Han grundade gruppen "Hamn och strandstädarna i Helsingborg" på Facebook och lördagen den 10 augusti blir det premiärstädning. I skrivande stund har 17 personer anmält att de tänker delta.

– Jag har fått ganska bra respons på det hittills, tycker Kent Nielsen.

Han har tidigare varit med och dykt efter skräp i samband med att lokala dykarklubben Delfinen anordnat städdagar i hamnmiljö i Helsingborg. Och det kan bli att han själv drar på sig våtdräkten och dyker efter skräp i framtiden, berättar han.

Han tycker själv att piren från Kvickbron och norrut ut mot pirens nordliga del är särskilt skräpig.

Och vid hamnsträckan kring Dunkers har han sett en del elsparkcyklar slängda i vattnet.

– Jag har med egna ögon sett folk slänga dem i hamnen. Det är helt onödigt att de gör så. Det är bara för att sabotera, menar initiativtagaren.

Det här är ju ett frivilligt initiativ från dig som privatperson. Ska det behövas egentligen?

– Nej, det skulle inte behövas om man hade plockat upp efter sig och slängt sina sopor i sopkärlen. Det kanske finns för lite soptunnor utsatta just nu men någon måste göra det. Börjar någon så kanske alla gör det sen.

Städdag

Den som vill vara med och städa lördagen den 10 augusti kan möta upp Kent Nielsen och gänget vid baksidan av Dunkers, mot Kvickbron till, klockan 12. Kommunen har lovat att ställa upp med sopsäckar och vantar och så vidare.

Publicerad 07 August 2019 11:21