Bilden är en genrebild.

Bilden är en genrebild. Foto: Adobe Stock

Lärare var pedofil – namninsamling kräver rektors avgång

Skolpolitiker kommenterar: "Har inte gjort något fel"

HELSINGBORG.

En rektor har anklagats för att ha hemlighållit att en lärare på en skola i Helsingborgs kommun var pedofil. Personer som skrivit på en namninsamling kräver att rektorn och skolledningen ska avgå. Helsingborgs högsta skolpolitiker bemöter nu kraven.

Läraren laddade upp ett 30-tal bilder som antogs föreställa barn på den aktuella skolan i kommunen där han arbetade, på en rysk pedofilsajt. På sajten ska dessa sedan ha kommenterats sexuellt. Bilderna ska ha tagits i skolmiljö men utan att ha haft några sexuella inslag.

Mannen hade även omkring 1 000 barnporrbilder på sin dator.

När skolledningen fick kännedom om detta stängdes han omedelbart av, och sade sedan själv upp sig från sin tjänst. Mannen straffades sedan i november 2018 med dagsböter för innehavet.

Den senaste tiden har drygt 300 föräldrar och engagerade skrivit på en namnlista som är på väg att lämnas in till kommunen. Upprört kräver de att rektorn och skolledningen avgår, och påstår att rektorn har hemlighållit för föräldrar och sina närmaste medarbetare att det fanns en pedofil som arbetade på skolan.

Rektorn har tagit ansvar och hjälpt polisen

"Mitt förtroende är nollställt och jag vill inte ha er som ansvariga över mitt/mina barns skola och framtid", skriver bland annat initiativtagaren till namnlistan i skrivelsen.

Lokaltidningen har ringt upp barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Winberg Nordström (L) för att höra hur hon ser på namninsamlingen.

– Man måste vara noga med fakta. Det rådde förundersökningssekretess så rektorn hade inte rätt att informera. Förundersökningssekretess använder polisen när det är allvarliga brott. Rektorn tog ansvar som medborgare och gav polisen information för att sätta dit en person misstänkt för ett av de mest vidriga brott som finns, säger skolpolitikern.

Det ställs krav på rektorns och ledningens avgång. Hur kommenterar du det?

– Det vilar på felaktig grund. Rektorn har tagit ansvar och hjälpt polisen. Någon avgång kommer inte att ske, rektorn har inte gjort något fel. Och vi har arbetsrättslagstiftning i Sverige som skyddar medarbetare. Har man skött sitt arbete så finns det ingen grund för uppsägning.

Publicerad 08 August 2019 11:05