Izabella Kronholm och Ellinor Kronholm från Påarp arrangerar en epaträff i Billesholm i slutet av månaden.

Izabella Kronholm och Ellinor Kronholm från Påarp arrangerar en epaträff i Billesholm i slutet av månaden.

Systrarna som vill skapa ett epans motsvarighet till Vallåkraträffen

Arrangerar en officiell epaträff i Billesholm

BILLESHOLM/PÅARP.

Att ungdomar arrangerar epa-träffar är i sig inget nytt, men att det görs officiellt och med tillstånd är desto ovanligare. Nu hoppas systrarna Ellinor och Izabella Kronholm från Påarp skapa ett epans motsvarighet till Vallåkraträffen i Billesholm.

Av
Mikael Öhrn

Doftgranar, poppys och hög musik med mycket bas, i ett ombyggt fordon vars högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen – det är en epa det. Det är inte alls ovanligt att ungdomar som diggar epa-kulturen möts upp och umgås på exempelvis större parkeringar runtom i landet, men oftast är det ganska spontant och nästan lite underground över det. Därför brukar de flesta träffar gå liknande öde till mötes.

– Polisen brukar komma, så får man flytta på sig och sen är den kvällen förstörd, säger lillasyster Ellinor Kronholm.

Det är genom hennes stora motorintresse, i kombination med storasyster Izabella Kronholms stora intresse för att arrangera och organisera saker, som idén växte fram – att helt enkelt arrangera ett officiellt epameet.

– Det finns bilträffar som har en epa-avdelning, men då har de bara ett första-, andra- och tredjepris, oavsett vad du har för bilmärke, säger Izabella Kronholm.

– Så det är väldigt svårt att få pris. Då tänkte vi att vi skapar ett meet för bara epa, med många priser. I vår ålder är det väldigt viktigt att bli uppmuntrade, att få höra att det du håller på med är bra. Att få ett pris kan betyda väldigt mycket i vår ålder, fortsätter hon.

Izabella Kronholm och Ellinor Kronholm från Påarp arrangerar en epaträff i Billesholm i slutet av månaden.

Izabella Kronholm och Ellinor Kronholm från Påarp arrangerar en epaträff i Billesholm i slutet av månaden. Foto: Mikael Öhrn

Och responsen har inte låtit vänta på sig.

– Det är båda vuxna och unga som tycker det är roligt att vi gör en ordentlig epa-träff, säger Ellinor Kronholm.

Men man behöver inte ha en epa för att dyka upp.

– Även om man inte har någon epa-traktor kan det vara kul att komma dit och bara kolla på kulturen. Det kostar inget att gå dit, säger Izabella Kronholm.

Planen är förstås att fortsätta arrangera epa-träffen varje år.

– Drömmen är ju det, sen får vi se hur det går, säger Izabella Kronholm.

– Det är som med Vallåkraträffen, alla vet att den återkommer. Vi vill arrangera detta också nästa år, så att det blir en tradition, säger Ellinor Kronholm.

Landets kanske första officiella epaträff kommer att arrangeras vid Söderåsens Wärdshus i Billesholm.

– Det känns jättebra. Vi har varit och kollat själva området, det känns som att det är bra för att hålla en epa-träff. Det hålls ju bilträffar där också ibland, säger Izabella Kronholm.

Ellinor Kronholm (i förgrunden) och Izabella Kronholm från Påarp arrangerar en epaträff i Billesholm i slutet av månaden.

Ellinor Kronholm (i förgrunden) och Izabella Kronholm från Påarp arrangerar en epaträff i Billesholm i slutet av månaden. Foto: Mikael Öhrn

"Skåne epameet" kommer att gå av stapeln den 31 augusti, mellan klockan 12 och 18. Platsen är Söderåsens Wärdshus i Billesholm och hela arrangemanget är tack vare sponsorer gratis att besöka. Totalt är det 24 priser som ska delas ut – fem tävlingsklasser, sex utställningsklasser och ett pris till den som har kört längst för att komma dit.

Mer information finns på skaneepameet.se.

Systrarna om epa-kultur

Ellinor Kronholm: "Först och främst är det den stora gemenskapen. Om man möter någon på andra sidan gatan, tutar och blinkar man. Alla är väldigt bra vänner med varandra".

Izabella Kronholm: "De har sina kännetecken: doftgranar och poppys – det är mycket som doftar. Sen spelas det mycket hög musik, med mycket bas".

Ellinor Kronholm: "Musiken är mycket norsk dunk, men sen är det mycket dansbandsmusik och mycket basbaserat också".

Publicerad 10 August 2019 06:00