Sofie Granqvist och Thomas Xanazzi tror att satsningen skapar uppemot åtta till tio arbetstillfällen. De hoppas att läget ska locka helsingborgare och besökare att testa något nytt, alldeles vid Kvickbron.

Sofie Granqvist och Thomas Xanazzi tror att satsningen skapar uppemot åtta till tio arbetstillfällen. De hoppas att läget ska locka helsingborgare och besökare att testa något nytt, alldeles vid Kvickbron. "Vi hoppas vi ska kunna locka hit folk med lite roliga temakvällar, god mat och god stämning", säger Sofie. Foto: Joel Winqvist

Sofie Granqvist hoppas på vass tillströmning till nya havskrogen: "Ville steppa upp lite"

Piren har gjorts om och byter namn och koncept

HELSINGBORG.

Nu öppnar Vass, Helsingborgs färskaste bar och restaurang, som ligger en bit ut i sundet. Bakom satsningen står bland annat HIF-stjärnan Andreas Granqvist och hans fru Sofie.

Vass och erfaren på plan, men krogbranschen är något helt nytt för Helsingborgs IF:s, och svenska landslagets, lagkapten. Inte heller hans hustru, Sofie Granqvist, har någon bakgrund i krogbranschen. Den enda erfarenheten att tala om är som ätande gäster.

– Vi var lite impulsiva där och köpte krog, säger Sofie Granqvist och skrattar.

De gick in som delägare i tidigare krogen Piren, vid sidan av Johan Svensson som stod som ägare sedan tidigare, när de flyttade tillbaka till Sundets pärla ifjol. Detta efter en mängd år i fotbollens tjänst i England, Holland, Italien och senast Ryssland.

Sofie Granqvist och Thomas Xanazzi ser fram emot att öppna nya restaurangen Vass.

Sofie Granqvist och Thomas Xanazzi ser fram emot att öppna nya restaurangen Vass. Foto: Joel Winqvist

Nu har krogen gjorts om rejält. Namnbyte, annan riktning, helt ny meny. Ja, det mesta är nytt när nya restaurangen Vass slår upp dörrarna, möjligtvis redan nu i helgen. Största visuella skillnaden blir att det tidigare trädäcket är utbytt mot en rejäl och handfast huskropp med tak, som är helt nybyggd. Det blir sammanlagt runt 80 sittplatser fördelat på två plan.

– Vi ville steppa upp lite och kunna ha det året om, säger Sofie Granqvist.

Vi var lite impulsiva och köpte krog

Den tidigare Piren var extremt väderberoende.

– Så fort det regnade eller blåste fick alla gå hem. Så nu är det skönt att kunna stänga in sig men ändå ha den här fantastiska utsikten, säger hon och blickar ut över Helsingborg.

Menyn blir internationell, med mat från olika delar av världen, berättar Thomas Xanazzi som blir köksansvarig. Han har många års erfarenhet av restaurangbranschen och har rest runt en hel del i världen. Lite extra tonvikt blir det på mat från New York, Miami, Mexiko och Japan, berättar han.

– Vi kommer bjuda på mycket olika smaker. Lite av en mischmasch, säger han.

Restaurangen ligger precis intill Kvickbron, där även Helsingborgs glassfabrik håller till med försäljning från sin gula buss.

Restaurangen ligger precis intill Kvickbron, där även Helsingborgs glassfabrik håller till med försäljning från sin gula buss. Foto: Joel Winqvist

Men de tar även inspiration från länder där paret Granqvist har levt.

– Jag var rätt tydlig med att vi ville ha med pasta från Italien, berättar Sofie Granqvist.

Blir det något från det ryska köket?

– Svart kaviar vill vi försöka ta in. Det är ett lite senare projekt kanske men vi har satt det målet. Annars hittar vi kanske inte jättemycket inspiration där ifrån, säger Sofie.

Då blir det ingen borsjtj (rysk rödbetssoppa)?

– (Skratt) Nej, det tror jag inte, säger hon.

Köksansvarige inflikar dock snabbt:

– Vi börjar med att säga "vi tror inte", men eftersom jag sitter här säger jag "kanske det". Det får bli lite spänning i det. Det kan dyka upp någon form av twist, säger Thomas Xanazzi.

Den som väntar sig att få se Andreas Granqvist med en stekspade i högsta hugg lär bli besviken.

– Inte än så länge i alla fall. Inte så länge han spelar fotboll, säger hans hustru och ler.

– Men han kommer säkert vara här och äta mycket, tillägger hon.

Publicerad 13 August 2019 10:38