Bert Alfson.

Bert Alfson. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Protestmakarens krav inför troliga folkomröstningen: "Det tycker jag är rimligt"

Bert Alfson: "Viktigt gå ut med generell information till alla"

HELSINGBORG.

Inför den folkomröstning om Öresundskraft som med stor sannolikhet väntas ske tycker mannen som tog initiativ till namninsamlingarna, Bert Alfson, att kommunen borde snegla österut.

Närmare bestämt mot hur man förberedde den folkomröstning som i våras ägde rum på Öland, som slutade med att en majoritet röstade nej till att ön skulle slås samman till en och samma kommun.

Inför denna för ölänningarna viktiga fråga gav berörda kommuner ut rikligt med information i en folder till invånarna; om förutsättningarna inför, generell info om vad som gällde och praktiska ting att hålla koll på. De drivande på båda sidor tilläts också komma till tals med sina respektive argument. Båda sidor fick lika mycket utrymme. Sakligt, opartiskt, rättvist.

Så tycker Bert Alfson att Helsingborgs stad ska hantera en eventuell folkomröstning.

– Det tycker jag är rimligt, säger han.

– Och det ska vara opartiskt så att det inte blir så att någon på endera sidan kan se den andres argument och i sin text svara på det. Debatten får man sedan ta offentligt, menar han.

... partierna kan ha rätt stora ekonomiska muskler att lägga om de skulle vilja

Att kommunen satsar på en sån här opartisk folder som delas ut til invånarna tycker han är viktigt så att alla får samma förutsättningar att lägga fram sina argument. För de ideella krafter som motsätter sig en försäljning av Öresundskraft har inga pengar att lägga i en valrörelse, förklarar han.

– Vi har inga pengar till det här, medan partierna kan ha rätt stora ekonomiska muskler att lägga om de skulle vilja, menar han.

Det var under onsdagen som beskedet kom: tillräckligt många namnunderskrifter som lämnades in till kommunen är godkända. Framöver ska fullmäktiges ledamöter följaktligen ta ställning till en eventuell folkomröstning. Där räcker det att en tredjedel av församlingen säger ja till en omröstning för att en sådan ska hållas. Och om partierna står fast vid sina tidigare besked, så finns det i dag en politisk majoritet för att hålla en folkomröstning.

Frågan lär prövas i fullmäktige som tidigast på sammanträdet den 17 september.

Publicerad 15 August 2019 09:55