Rådhuset utsågs till stadens finaste byggnad, följt av konserthuset och Kärnan, i Gina Cinnamonis omröstning.

Rådhuset utsågs till stadens finaste byggnad, följt av konserthuset och Kärnan, i Gina Cinnamonis omröstning. Foto: Joel Winqvist

Många tycker till om stadens arkitektur – hennes omröstning gav många snabba svar

Gina Cinnamoni: "Påverkar alla i staden, omedvetet eller medvetet"

HELSINGBORG.

När konststudenten Gina Cinnamoni bad helsingborgarna kora stadens vackraste och fulaste byggnader vällde svaren in och hon fick stänga omröstningen redan efter några dagar. Vilka byggnader som "vann"? Onekligen några omdebatterade sådana.

– Arkitektur är något som påverkar alla i staden, omedvetet eller medvetet så gör det det. Byggnaderna finns där vare sig du vill det eller inte, menar hon.

Det säger helsingborgaren Gina Cinnamoni som pluggar konstvetenskap på Södertörns folkhögskola, en utbildning som även innefattar arkitekturstudier.

Hon har baserat sin B-uppsats på vad helsingborgare tycker om stadens arkitektur.

Och är det något vi vet om oss helsingborgare, så är det att vi inte saknar tankar och åsikter om stadens utsmyckning och utformning. Fult, tråkigt och fyrkantigt, eller vackert, mäktigt och elegant?

Adjektiven är ofta lika många som antalet åsikter.

Medlemmar från två grupper på Facebook där Helsingborgs arkitektur och stadsplanering diskuteras fick svara på omröstningen under våren, för att projektet inte skulle bli alldeles för stort att hantera. Hon fick också begränsa antalet svarande till 110 personer. Redan efter tre dagar hade taket nåtts.

Konsttudenten med konserthuset i bakgrunden, byggd i funktionalistisk, eller spartansk modernistisk, stil om man så vill.

Konsttudenten med konserthuset i bakgrunden, byggd i funktionalistisk, eller spartansk modernistisk, stil om man så vill. Foto: Joel Winqvist

Hon skickade ut en lista på de tolv vackraste respektive fulaste byggnaderna i Helsingborg, baserat på hur invånare svarat på en omröstning i Helsingborgs Dagblad år 2015.

Vackraste byggnaden enligt de svarande i Ginas undersökning blev... trumvirvel... Rådhuset, som är byggt i en nygotisk stil.

Men få av de som ansåg att Rådhuset är Helsingborgs vackraste byggnad tycker att man ska utforma framtida nybyggnationer i samma nygotiska stil.

Gina Cinnamoni uppfattar det som att det som folk kallar vackert, även kan ha ett känslomässigt värde.

– Det har inte bara med former att göra, utan anknytning, historia och känsla. Vackert är ganska subjektivt, konstaterar hon.

Tack vare projektet har jag lärt mig att se Helsingborg med nya ögon

Istället ville merparten av de svarande att nybyggnationer i Helsingborg ska byggas i stilen som kallas nyrenässans. Hotel Mollbergs byggnad på Stortorget är byggt i denna stil.

– Den här stilen påminner mycket om Galerie Lafayette i Paris. Det är väldigt parisisk känsla. Det associeras med historia, lyx och en positiv känsla. Precis som Rådhuset med Helsingborgs historia, säger hon.

Vid Stortorget möts flera olika stilar rent arkitektoniskt.

Vid Stortorget möts flera olika stilar rent arkitektoniskt. Foto: Joel Winqvist

Å andra sidan var det några som ställde sig frågan om vi verkligen vill bygga pastischer i framtiden, påtalar hon.

Konserthuset kom på andra plats på "skönhetslistan", en byggnad med en helt annan arkitektonisk stil än vårt kära rådhus. Konserthuset sågs på 1930-talet när den byggdes som landets första, och av somliga bästa, exempel på offentliga byggnader i funktionalistisk stil.

Överlag i omröstningen har många byggnader som har vit fasad fått goda betyg, konstaterar konsteleven.

– Det vita är mer accepterat, menar hon.

Vilket hus toppar då fullistan? Det gör lasarettet följt av Hamilton house, alltså Helsingborgshems hyreshus på Drottninggatan, och Knutpunkten.

– 60-och 70-talshus är inte populärt. De associeras med något från öststaterna, menar tror hon.

Och vad har Gina Cinnamoni själv för favorit?

– Helt ärligt har jag faktiskt ingen favoritbyggnad. Jag har lärt mig att se allt med öppet sinne, så jag uppskattar allt faktiskt. Förutom lasarettet och Hamilton house, säger hon och skrattar.

– Allt som inte är grått. Allt har sin historia. Tack vare projektet har jag lärt mig att se Helsingborg med nya ögon.

Publicerad 16 August 2019 09:00