Bild på en förväntansfull Torbjörn Svensson inför avfärden.

Bild på en förväntansfull Torbjörn Svensson inför avfärden. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Nu har dövblinde Torbjörn cyklat genom landet: "Lång galen resa"

Protesterar mot sin egen och likasinnades utsatta situation

HELSINGBORG.

I ur och skur, i kamp mot hänsynslösa bilister och magsjuka tog sig dövblinde Torbjörn Svensson sig ända från Sveriges topp till dess tåspets. Nu är målet nått och hejaropen har ekat genom landet.

Att cykla från Treriksröset i norr ner till Smygehuk i det södraste söder är såklart ingen enkel tripp för någon. För någon som är dövblind är hindren lite större än för andra. Milt uttryckt.

Torbjörn Svensson beslöt sig för att cykla de omkring 240 milen som en slags protest för att visa på hur utsatt han och andra i samma situation i landet är. Han anser bland annat att det är svårt att få den assistans och hjälp som han anser att han förtjänar.

Under onsdagen nådde han slutdestinationen Smygehuk.

"Denna långa galna resa har nu kommit till sitt slut, och jag har nått Sveriges sydligaste punkt, Smygehuk. Vilket fantastiskt mottagande av er som var på plats, vilken otroligt intensiv känsla att få nå det man kämpat för genom hela landet", skriver Höganäsbon själv på sin Facebooksida Deafblind Challenge Treriksröset-Smygehuk 2019, där hans följare kunnat ta del av hans strapatser på resan.

"Jag är fylld av starka känslor och allt känns så surrealistiskt. Men sådan tacksamhet för alla som gjort att detta blivit lyckat", fortsätter Torbjörn Svensson som till vardags har sin sysselsättning i Helsingborg.

Flera av hans tolkar har ställt upp och cyklat med honom, helt ideellt.

Det har inte direkt saknats utmaningar under resans gång. Till exempel drabbades han av magsjuka på en del av färden.

"Han blev tvungen att kliva av cykeln strax innan Höga kusten-bron och åka bil till hotellet i Sundsvall för vila", skrev hans medresenärer på Facebooksidan då.

Och i trakterna kring Örebro upplevde han trafiken som hänsynslös, så pass att cykelgänget beslöt att ändra rutten.

Just nu skall jag bara andas och ta mig tiden att ta in, vad jag faktiskt varit med om

"Det tas ingen hänsyn alls, utan det var lätt det obehagligaste vi varit med om. Lastbilar som personbilar brakade förbi med ytterst liten marginal. Faktum är, som jag själv vet från mitt tidigare liv som lastbilschaufför, att om man kör nära förbi med lastbil i hög hastighet, så kan man som cyklist sugas in under ekipaget. Jag är faktiskt riktigt jäkla mållös över bilisternas beteende idag", skrev Torbjörn efter det som hände.

Och det svenska sensommarvädret har bjudit på ömsom vin, ömsom vattenskurar.

"Regnet vräker plötsligt ner och cyklisterna sjular i en busskur", kunde hans följare läsa som en av många statusuppdateringar.

Onekligen en omtumlande resa med ett fantastiskt stöd längs vägen av många för honom helt okända människor som engagerat sig i hans färd, framgår det av hans berättelser på sidan.

Lokaltidningen har ännu inte lyckats nå Torbjörn Svensson efter resan. Men på Deafblind Challenge-sidan låter han hälsa:

"Just nu skall jag bara andas och ta mig tiden att ta in, vad jag faktiskt varit med om."

Publicerad 05 September 2019 11:46