Skylten om familjeparkeringar respekteras inte alltid på platsen, enligt butikschefen.

Skylten om familjeparkeringar respekteras inte alltid på platsen, enligt butikschefen. Foto: Sarah Bernshed

Ica Maxi tvingas till åtgärder: "Obehöriga parkerar på våra familjeparkeringar"

Platserna är till för kunder med små barn

HELSINGBORG.

Ica Maxi på Regementsvägen upplever stora problem med bilister som parkerar på deras familjeparkering, trots att de inte har några barn med sig. Nu tar butiken krafttag mot syndarna.

Av
Sarah Bernshed

Joel Winqvist

”Endast familjeparkering – överträdelse beivras”. Så lyder budskapet på skylten under den som anger att det rör sig om en Familjeparkering på Ica Maxis parkering på Regementsvägen. Men långt i från alla respekterar reglerna.

– Det största problemet vi har med våra familjeparkeringar är att många som inte är kunder hos oss och har andra ärenden i området ställer sig där. Det kan till exempel handla om personer som arbetar för olika byggföretag. Vi behöver våra parkeringsplatser till våra egna kunder och därför har vi vidtagit åtgärder i form av dessa skyltar, säger butikschef Daniel Andersson.

Ica Maxis familjeparkeringar är till för att kunder med små barn ska kunna parkera på ett säkert sätt.

– Man ska inte behöva gena över hela parkeringen med små barn för att ta sig fram till affären, det handlar om säkerhet. Våra familjeparkeringar ligger extremt bra till i närheten av entrén och det är just för att de som har barn med sig ska kunna parkera på ett bra och säkert sätt.

Även de parkeringsplatser som är avsedda för elbilar används felaktigt, enligt Daniel Andersson.

– Det händer att personer som inte har elbil ställer sig där och det är inte meningen. Vi vill att de som har elbil ska kunna ladda under tiden de besöker oss, förklarar han.

Hur säkerställer ni att parkeringarna används på rätt sätt?

– Det är parkeringsvakter som kontrollerar det. Givetvis gäller reglerna även vår egen personal, alla vi som jobbar här ska använda personalparkeringen, säger Daniel Andersson.

Man ska inte behöva gena över hela parkeringen med små barn för att ta sig fram till affären

Han utvecklar:

– Om man tittar på hela området här så växer det enormt och det är extremt mycket folk i rörelse här. Det behövs fler parkeringsplatser i hela området med tanke på hur mycket som byggs. Jag tycker inte att kommunen har hängt med riktigt med kollektivtrafiken här ute när området expanderat vilket inneburit att folk behöver bil och då använder sig av till exempel våra parkeringsplatser, säger butikschefen.

Christian Orsing håller med Ica-handlaren i mycket när det gäller parkeringsfrågan.

Christian Orsing håller med Ica-handlaren i mycket när det gäller parkeringsfrågan. Foto: Joel Winqvist/arkiv

Christian Orsing (M), den politiker som kanske har flest parkeringsärenden på sitt bord i staden, håller med om att det finns för få p-platser i området.

– Det är ingen hemlighet att jag slåss för fler p-platser, och för framkomligheten för fler bilar. Jag är rädd för att man, när man bygger nytt, underskattar behovet av fler p-platser, säger han och påtalar att försök till att få fram fler i staden har gjorts. Han refererar bland annat till försöket med Landborgsgaraget, som röstades ner av en politisk majoritet.

Däremot påpekar han att det ska byggas ett nytt parkeringshus intill Stenströms kommande nya lokaler utmed Regementsvägen, i korsningen mot Vasatorpsvägen, nära Ica Maxi.

I p-huset blir det plats för cirka 200 bilar att parkera. Till årsskiftet 2020/2021 ska huset stå klart.

Men det finns även uppgörelser i parkeringsfrågor som kan göras över tomtgränser, i syfte att vinna fler p-platser, poängterar kommunalrådet som öppnar för frågan.

– Det handlar om lösningar som staden och fastighetsägare kan titta på tillsammans, säger han.

Publicerad 06 September 2019 11:09