Conni Carlsson.

Conni Carlsson. Foto: Privat samt Adobe Stock

Över 12 000 vill kulturmärka Sundspärlan

Engagerade vill folkomrösta om att bevara folkparken

HELSINGBORG.

12 384 personer har skrivit på en lista med kravet att helsingborgarna ska få folkomrösta om att Sundspärlan ska kunna skyddas som ett kulturarv. Nu har listan lämnats över till kommunen.

Men sakta nu i backarna... Vadan detta? Politikerna har ju redan meddelat att man lägger ner de byggplaner man tidigare haft för parken, efter att en politisk majoritet satt ner foten i frågan. Därmed blev ju Sundspärlan fredad från rivning.

Connie Carlsson är den som har tagit initiativ till en folkomröstning, med målet att ge Sundspärlan en kulturarvsstämpel och därmed kunna skydda den från rivning.

Beslutet att samla in namn har gjorts för att hon, och flera andra, upplever att de inte litar på politikerna.

– Det var tre år sedan vi samlade in namn förra gången. Så fort det blir en ny mandatperiod så är det osäkert, då vet man inte vilka beslut som kommer. Och jag vill slippa göra detta en tredje gång, berättar hon.

Att få till en kulturarvsstämpel på Sundspärlan skulle alltså begrava alla rivningsplaner. För gott, menar opinionsmakaren.

Någon måste engagera sig oavsett vad som händer

– Folkparken är en del av stadens arv, en personlighet för helsingborgarna, precis som Olympia och Kärnan.

12 384 namn har samlats in. Man kan även addera 7 506 namn som skrivit upp för folkopinion, namn som inte är skrivna i kommunen och därmed inte kan hjälpa till att ordna någon folkomröstning. Men däremot visa på sitt stöd till de engagerade.

Om det visar sig att tio procent av helsingborgarna kräver en folkomröstning så ska ledamöterna i fullmäktige ta ställning till om en sådan ska hållas. I så fall räcker det att en tredjedel av församlingen vill ha en folkomröstning för att det ska bli så.

Hur höga är dina förhoppningar?

– Jo, men jag hoppas verkligen. Sen är det upp till helsingborgarna att gå och rösta också. Man har ju sett att folk är inte alltid så engagerade, det ser man i de vanliga valen också. Men då har vi gjort vad vi har kunnat i alla fall.

Publicerad 08 September 2019 00:00