Bertil Karlsson och Per Sonesson står längs med Köpingevägen som de upplever som utsatt för fartdårar ihop med Kristianstadsgatan och Malmögatan.

Bertil Karlsson och Per Sonesson står längs med Köpingevägen som de upplever som utsatt för fartdårar ihop med Kristianstadsgatan och Malmögatan. Foto: Joel Winqvist

Efter biljakt och buskörningar – nu har invånare fått nog

Kräver insatser för sänkta hastigheter

HELSINGBORG.

I flera år har boende i Wilson park upplevt problem med fartsyndare i området. Oron nådde nya höjder i somras när en biljakt slutade med att en polisbil krockade med en stolpe. Nu samlar boende in namnlistor för att få kommunen att göra något åt trafikproblemen.

Jörgen Persson är boende på Kristianstadsgatan. Han är en av de som tröttnat på att somliga bilar rullar fram i allt för höga hastigheter i området.

Ett exempel på en alarmerande händelse kommer från i somras.

På eftermiddagen den 20 juli stod han på sin balkong tillsammans med sin fru och bevittnade hur polisen följde efter en bil som ordningsmakten fattat misstankar mot. Det hela utvecklades till en form av biljakt.

– Det kändes som att de for fram här i 100 kilometer i timmen, säger Jörgen Persson.

Jakten slutade först när blåljusfordonet krockade med en stolpe.

Den gången var det endast stolpen som fick sig en törn, poliserna och övriga inblandade klarade sig. Men oron för framtiden är stor.

– Man frågar sig inte om utan när en olycka ska inträffa, säger han.

Bertil Karlsson, också han boende i området, har på nära håll följt läget. Han tycker att det blivit värre de senaste fem åren.

– Jag har sett grannar som nästan blivit påkörda, säger han.

Nu hoppas Per Sonesson och Bertil Karlsson att deras namnlista ska få kommunen att vidta åtgärder mot fartsyndare.

Nu hoppas Per Sonesson och Bertil Karlsson att deras namnlista ska få kommunen att vidta åtgärder mot fartsyndare. Foto: Joel Winqvist

Sedan det omfattande vägarbetet drog igång på Jönköpingsgatan en bit ifrån deras kvarter har trafiken minskat en aning, upplever han och får medhåll av Per Sonesson som bor på Köpingevägen.

– Det har blivit lite färre bilar som kör här men många kör så in i helsikte fort ändå, menar Per Sonesson.

Trafiken blev lugnare under en tid i vintras då farthinder låg utplacerade på delar av närliggande gatan. Men när de sedan togs bort så tryckte många gasen i botten igen, förklarar Bertil Karlsson.

Farthinder, asfaltsgupp, större blomsterlådor och eventuella fartkameror menar de borde vara lämpliga åtgärder för att lösa situationen. Nu har de dragit igång en namninsamling som ska lämnas in till staden, för att belysa läget.

– Såna här åtgärder skulle ju kunna förebygga olyckor, menar Bertil Karlsson.

Oscar Grönvall, trafikchef på Helsingborgs stad, säger att han inte tagit del av namninsamlingen ännu men känner till att den här typen av önskemål om hastighetsdämpande åtgärder finns i stora delar av staden.

– Det är livsfarligt när bilister inte följer hastigheterna, det sätter skräck i boende runt omkring, säger han och fortsätter:

– Tyvärr är det något vi har svårt att bygga bort. Vi kan inte ha gupp var hundrade meter i staden, säger han och refererar även till att olycksstatistiken är låg i området vid Wilson park.

Däremot hoppas han att man på nationell nivå ska ta fram tekniska hjälpmedel i bilarna som ska omöjliggöra för höga hastigheter i vissa områden.

– Det är tekniskt möjligt i dag men lagstiftningen är inte på plats, säger Oscar Grönvall.

Publicerad 09 September 2019 11:14