Ett kebabställe och en köttvagn förbjuds verka av miljökontoret i Helsingborg.

Ett kebabställe och en köttvagn förbjuds verka av miljökontoret i Helsingborg. Foto: Adobe stock

Akutstänger matställen: Hittade döda maskar och livsmedel som förvarades med sopor

Företagarna meddelades förbudet på plats

HELSINGBORG.

Miljökontoret förbjuder två livsmedelsverksamheter med omedelbar verkan. Det handlar om en kebabrestaurang med döda maskar på golvet och en mobil köttvagn där maten förvarades i utrymmen tillsammans med sopor.

Av
Felix Alnemark

Den 3 september informerades miljökontoret av en annan myndighet om att en en mobil köttvagn var mycket smutsig. I vagnen förvarades frukt och grönsaker tillsammans med sopor. Dessutom var inte vagnen registrerad.

Företagaren fick veta på plats att han förbjudits ha livsmedelsverksamheten. Om personen bryter mot förbudet riskerar hen löpande böter på 15 000 kronor.

Miljökontoret har också stängt ner ett kebabställe som inte har vidtagit åtgärder mot tidigare brister som hittats under en kontroll. Det handlade om rutiner för temperaturmätningar, smutsiga arbetsytor köttpressar och andra ytor.

På golvet låg små döda insekter och maskar. I restaurangen hittades också gammal möglig mat och utgången gammal köttfärs från en butik i Malmö.

Dessutom ansåg inspektörerna att lokalen inte var anpassad för de volymer av mat som lagrades i köket, frysarna och kylarna. Alla avvikelser har hittats vid flera tillfällen och miljökontoret anser att restaurangen saknar tillräckliga kunskaper om livsmedelshygien och livsmedelssäkerhet.

Förbudet grundar sig i att restaurangen äventyrar människors hälsa.

Miljökontoret har också tvingats ingripa mot en grossist som märkt om utgånget snacks med nya bäst före-datum. Snacksen fick på så sätt 18 månader längre hållbarhetstid. Nu måste företaget återkalla allt det de märkt om.

Publicerad 11 September 2019 16:34