Sofia Sigö på Hamnkrogen.

Sofia Sigö på Hamnkrogen. Foto: Joel Winqvist

Fler fimpar på stadens gator: "Vi sopar varje morgon"

Krogar hyfsat nöjda ändå efter att nya röklagen trätt i kraft

HELSINGBORG.

Flera krogägare i city tycker att de flesta gästerna anpassat sig väl till de nya röklagarna som trädde i kraft mitt i sommaren. Men samtidigt är den ökade nedskräpningen svår att bortse i från. "Det ligger hur många fimpar som helst på marken", berättar Sofia Sigö på Hamnkrogen.

Klockan har just passerat lunchstrecket när hon blickar ut över ett soldränkt hamntorg och konstaterar att det bara var några timmar sedan hennes restaurang lät sopa marken strax utanför. Men när vi går en rundvandring har ett antal släckta cigarettstumpar redan hunnit slängas på marken.

– Vi har fått sopa varje morgon här. Det brukar ligga hur mycket fimpar som helst här, säger Sofia Sigö som är restaurangchef på Hamnkrogen.

Hon ser en tydlig konsekvens av de nya röklagarna som trädde i kraft den 1 juli. Då blev det bland annat förbjudet för rökare att bolma på uteserveringar och vid entréer. Istället har den som velat tända sig en cigg hänvisats att gå bort en liten bit.

– Det är ju inte jättetrevligt att se alla fimpar på stan, konstaterar hon och hade gärna sett att krogen hade fått sätta upp egna askfat utanför serveringen. Men det är nu förbjudet för restauranger.

Ändå har de flesta gästerna hos Hamnkrogen haft ganska bra koll på de nya reglerna, upplever hon.

– Det är mest turister som har reagerat, berättar Sofia Sigö.

Jonas Johansson som är delägare på Hamnkrogen tycker överlag att omställningen har gått förvånansvärt bra.

– Men det har blivit mycket negativt spring i dörrarna. Vakterna har fått mycket mer att göra, säger han och referererar till att deras vakter har fått säga till de som röker på fel plats.

– Men man har löst det bra ändå, tycker jag.

Foto: Joel Winqvist

Att hänvisa rökare bort från uteserveringar och entréer har flutit på bra under sommaren anser Joakim Flinck, delägare på restaurangerna The Tivoli, Bara Vara och Sillen och Makrillen i stan.

– Det har inte varit några större bekymmer. Vissa glömmer att man inte får röka där men så fort vi har uppmärksammat dem på det så har de varit snabba med att avlägsna sig eller släcka sin cigarett.

Däremot tycker han att kommunen i förebyggande syfte kunde ha satt ut askkoppar på ställen där man får röka och gått ut information om vad som gäller. I ett proaktivt syfte inför nya lagen började gälla.

– Så att folk kunde få veta vart de skulle ta vägen. Nu kom det lite i efterhand. Övertydlighet skadar aldrig. Men det har flutit på rätt bra ändå, menar Joakim Flinck.

Publicerad 13 September 2019 11:59