De röda prickarna markerar ungefärlig plats för de nio rånen som de fyra killarna misstänks för.

De röda prickarna markerar ungefärlig plats för de nio rånen som de fyra killarna misstänks för. Karta: Google maps

Sommarens rånvåg: Ny misstänkt släpptes på fri fot av tingsrätten

17-åring kopplas till tre rån varav ett inte tidigare kopplats till gänget

HELSINGBORG.

Polisen har nu lyckats identifiera en fjärde misstänkt bland de många personrån mot ungdomar som begicks under sommaren. Nu finns fyra misstänkta för totalt tio rån mot 13 personer. Men den 17-årige pojken släpptes på fri fot av tingsrätten.

Av
Felix Alnemark

Det är en 17-årig pojke som nu kopplas till rånen på Nya kyrkogården den 30 juli och Nedre Eneborgsvägen den 11 augusti. Han misstänks dessutom för ett rån som de andra i härvan inte varit misstänkta för. Det ska ha skett på Domaregatan i Helsingborg den 16 juni.

Har ni ringat in alla personerna från de här rånen nu?

– Jag pratade med förundersökningsledaren och vi tror det. Det har lugnat ner sig, vi har inte haft så mycket rån på ett tag, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson för Polisen i nordvästra Skåne.

Men ni hade två rån i Helsingborg i helgen?

– Ja, men innan hade vi flera rån varje helg, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Den 13 september var det häktningsförhandling mot 17-åringen som förnekade gärningen och krävde att släppas på fri fot. Så blev det också.

Tingsrätten anser att 17-åringen är misstänkt på sannolika skäl för två av rånen men inte når upp till misstankegraden sannolika skäl för rånet på kyrkogården.

Rätten anser inte att det framkommit någon risk för fortsatt brottslighet som i sig motiverar häktning. Tingsrätten medger att det finns viss risk att 17-åringen undanröjer bevis eller på annat sätt förstör utredningen men att den risken inte är så allvarlig, att den sett i ljuset av de påstådda gärningarna, utgör synnerliga skäl att häkta 17-åringen.

17-åringen försattes på fri fot omedelbart efter förhandlingen var avklarad.

Sedan tidigare är två 16-åriga pojkar och en 19-årig man misstänkta i samma mål. 16-åringarna misstänks för åtta respektive fyra rån. 19-åringen misstänks för två rån. De tre personerna är alltjämt häktade.

Åklagaren har fått åtalsförlängning fram till 26 september.

Samtidigt kan Lokaltidningen berätta att ytterligare en misstänkt har fått en offentlig försvarare. Det är sekretess på vem den personen är.

Åklagaren har inte varit tillgänglig för en kommentar under tisdagsförmiddagen.

RÅNVÅGEN:

Fyra personer misstänks för rånen. Det handlar om två 16-åriga pojkar från Helsingborg, en 19-årig man som är skriven på ett behandlingshem i Halland och en 17-årig pojke skriven i Helsingborg.

Den ena 16-åringen misstänks för sju rån varav tre är grova och fler övergrepp i rättssak. Den andra 16-åringen misstänks för fyra rån och flera fall av övegrepp i rättssak. 19-åringen misstänks för två rån. 17-åringen misstänks för tre rån.

  • Domaregatan 16 juni
  • Stadsparken 13 juli.
  • Järnvägsgatan 22 juli.
  • Knutpunkten 23 juli.
  • Möllegränden/Södra Storgatan 24 juli.
  • Nya kyrkogården 30 juli.
  • Planteringsvägen 10 augusti.
  • Stadsparken 11 augusti (två rån).
  • Nedre Eneborgsvägen 11 augusti.

Publicerad 17 September 2019 10:37