Foto: Karin Hjelmer

Mycket sol och regn – ett lyft för svamputställning på Fredriksdal

Frukt och svamp att skåda i september månad

HELSINGBORG.

Gillar man olika varianter av svamp och frukt så är det kanske på sin plats att känna till att det finns en hel del att hämta på Fredriksdal museer och trädgårdar i detta nu.

Där pågår nämligen en frukt- och svamputställning just nu.

Det har varit mycket av såväl regn som sol den senaste tiden i regionen vilket enbart varit positivt för svamparna. Det är enkom positivt för svamputställningen, enligt utställningsansvarige Karin Hjelmér. Och hon menar att svampintresset ökar.

– En bra kombination att komma ut och röra på sig i naturen med att plocka sin egen mat. Självhushållning, hållbarhetstänk och en ökad medvetenhet kring kvalitet och konsumtion påverkar intresset. Dessutom behöver vi inte åka långt för att hitta svamp här. En del arter trivs till och med i våra parker, närbelägna skogar eller längs våra stränder, säger hon i ett pressmeddelande.

Det har dock varit svårare med frukten på Fredriksdal. Till exempel blev det inga körsbär denna gång, det blev en del plommon och päron men inga mängder och när det gäller äppleträden är det ganska ojämnt med frukt, enligt Fredriksdal.

– Den i jämförelse med tidigare år ojämna skörden av frukt beror på att det var så kallt i början av, rent av frost, så då blev pollineringen av frukten dålig, säger Maria Nyman-Nilsson, landskapsarkitekt på Fredriksdal.

Svamputställningen ses i prästgårdens samlingssal fram till den 22 september och fruktutställningen till den 29:e.

Publicerad 18 September 2019 15:00