Cecilia Hellke och Rikard Thulin tog över rodret på Veteranpoolen i nordvästra Skåne 2017. Sedan dess har allt fler flitiga pensionärer anslutit sig till bemanningen.

Cecilia Hellke och Rikard Thulin tog över rodret på Veteranpoolen i nordvästra Skåne 2017. Sedan dess har allt fler flitiga pensionärer anslutit sig till bemanningen. Foto: Privat

De erbjuder 200 nya jobb – för pensionärer

Allt fler pensionärer väljer att arbeta

NORDVÄSTRA SKÅNE.

För en del pensionärer innebär pensionen att arbete är ett avslutat kapitel. Men sedan Veteranpoolen storsatsat, har allt fler äldre återvänt till arbetslivet. Det innebär att hundratals jobb nu skapas.

Av
Wilhelm Nilsson

Cecilia Hellke och Rikard Thulin är samboparet som under ett par år delat livet ihop, även på arbetsplatsen. Större delen av deras yrkesliv har inneburit arbete inom personal- och affärsutveckling, både som anställda och företagare. Men under det sista halvåret av 2016 var det dags att tänka om.

– Vi behövde en nystart i livet, och tittade på vad vi kunde göra härnäst. Kärleken för att arbeta med människor har alltid funnits, vilket var ett självklart val att jobba vidare med, säger Cecilia Hellke och fortsätter:

– När vi såg att Veteranpoolen sökte franchisetagare i nordvästra Skåne, kände vi direkt att det var något vi ville göra. Vi har använt dem vid tidigare tillfällen och varit mycket nöjda.

Dagens pensionärer vill göra nytta och har fortfarande mer att ge

Veteranpoolen är bemanningsföretaget som erbjuder diverse tjänster åt privatpersoner och företag över hela Sverige. Det unika i deras affärsidé är att endast pensionärer välkomnas. Sedan Cecilia och Rikard tog över driften i nordvästra Skåne i januari 2017, har succén blivit ett faktum. På drygt två och ett halvt år har 385 pensionärer varit aktiva, och inom det kommande året väntas ytterligare 200 anställas.

– Arbetsviljan hos dagens pensionärer är jättestor. De känner att de vill göra nytta och har fortfarande mer att ge. Dessutom uppskattar de att det inte finns några större krav, utan arbetet anpassas efter deras vardag och behov, berättar Cecilia Hellke.

Bland tjänsterna som finns att tillgå, handlar det i huvudsak om hantverk, trädgård, hem- och hushåll, ledsagning, företagsaffärer (bemanning och administrativt) samt bo- och hemservice. "Det finns alltså något för alla", menar Hellke.

Trots att de aktiva inom Veteranpoolen är pensionärer, har bemanningsföretaget det senaste året storsatsat på det digitala. I våras utvecklades en mobilapp som ska ligga till grund för att ta jobb eller lönerapportera. Har den aktiva inte tillgång till en smartphone, kan denne i annat fall använda sig av en dator eller rapportera manuellt.

– Faktum är att 95 procent av våra aktiva äger en smartphone. Mer än hälften av dem tidsrapporterar i appen, avslutar Cecilia Helke, som understryker att det inte är något krav på att ha digitala kunskaper eller verktyg för att tjänstgöra hos Veteranpoolen.

Publicerad 22 September 2019 05:00