Flera elscootrar har dumpats i havet. Nu vill Kent Nielsen ta ett krafttag om fordonen.

Flera elscootrar har dumpats i havet. Nu vill Kent Nielsen ta ett krafttag om fordonen. Foto: Privat

Elsparkcyklar dumpas i hamnen: "Förbjud dem"

Fordonstrenden skapar problem i Helsingborg

HELSINGBORG.

Elscootrarna har fått ett stort genomslag på kort tid. Men de medför också konsekvenser. I Helsingborgs hamn har ett tjugotal fordon hittats i havet.

Av
Wilhelm Nilsson

Ett 40-tal ideella krafter deltog i helgens hamn- och strandstädning i Helsingborg, efter ett initiativ av Facebookgruppen Hamn och strandstädarna i Helsingborg samt dykarklubben Delfinen. Städarna hade i första hand förväntat sig att städa upp pet-flaskor och plåtburkar, men det skulle bli värre än så.

Under de tre timmar som renhållningsarbetet pågick, hittades bland annat bord, båtmaster och elsparkcyklar (!) slängda i havet. Det senare har Kent Nielsen, initiativtagaren av Hamn och strandstädarna i Helsingborg, förvisso hittat förr längs Helsingborgs kustremsa. Men att Kent och hans medhjälpare skulle finna hela 23 elscootrar under en och samma städning, hade han aldrig kunnat ana.

Folk som har festat slänger scootrarna i havet. De borde förbjudas

– Det är så sorgligt att se. Jag tänker på all miljöförering som medförs genom att slänga elsparkcyklar i havet. De innehåller så mycket batterisyra som påverkar havet. Det värsta är att jag är säker på att det finns ännu fler som ligger i havet, säger Kent Nielsen.

Hur kan de ha hamnat där?

– I ren spekulation tror jag det är folk som varit ute och festat, som slänger ner dem i havet när de är på väg hem.

Kan man göra något åt beteendet?

– Enkelt – förbjud dem i Helsingborg. Det har trots allt skett mycket problem med dem, där vi har sett en dödsolycka bland annat. Helsingborg är en liten stad, jämförelsevis med Göteborg och Stockholm, där elscootrarna är mer lämpliga, förklarar Kent Nielsen.

Lokaltidningen har sökt företagen Voi och Lime, som äger de elscootrar som hittats slängda i Helsingborgs hamn.

Publicerad 30 September 2019 14:14