En av dvärgkrokodilerna som hittades under razzian i Löberöd.

En av dvärgkrokodilerna som hittades under razzian i Löberöd. Akrivfoto: länsstyrelsen Skåne

Man transporterade levande krokodiler i bil till köpare

Efter bara några dagar hos sin nya ägare gjordes en razzia där över 800 djur hittades

SKÅNE.

En man från nordvästra Skåne började tycka att hans två dvärgkrokodiler började ta väl mycket plats och han tog kontakt med en person i Löberöd som skulle ta över dem. Nu döms han för artskyddsbrott. Den nya ägaren blev omtalad förra året då över 800 djur hittades i en lokal.

Mannen från nordvästra Skåne tillverkade två större trälådor i vilka han transporterad djuren i till en parkeringsplats i Lund där den nya ägaren tog emot dem. Mannen har också tagit med sig djuren vid en tidigare bostadsflytt utan tillstånd.

Enligt rätten är det inte bevisat att mannen inte visste att det var förbjudet att transportera krokodilerna utan tillstånd från Jordbruksverket men han undersökte inte saken närmare trots att han borde känt till att hanteringen av sådana sällsynta och skyddsvärda djur är omgärdad av en mängd regler.

Nu döms mannen av Helsingborgs tingsrätt till dagsböter på totalt 6 000 kronor för två fall av artskyddsbrott.

Länsstyrelsen omhändertog krokodilerna efter bara några dagar hos sin nya ägare i en uppmärksammad razzia i Löberöd då 860 djur i en lokal omhändertogs. Där fanns bland annat en stor mängd giftormar och krokodiler.

Publicerad 01 October 2019 14:56