Midrocs affärschef Johan Svedström i gappet mellan hotelldelen, till vänster i bild, och de befintliga bostäderna till höger.

Midrocs affärschef Johan Svedström i gappet mellan hotelldelen, till vänster i bild, och de befintliga bostäderna till höger. Foto: Joel Winqvist

Ett år kvar tills SeaU ska stå klart

Lokaltidningen på rundvandring i kommande hotell- och kongressanläggningen

HELSINGBORG.

Ett stort bygge i 1,3 miljardersklassen. Om ungefär ett år ska den kommande hotell- och kongressanläggningen SeaU stå redo att öppna sina dörrar. Spana in hur det ser ut innanför avspärrningarna redan nu.

– Nu ser man verkligen vad det är som är på väg att bli, berättar Midrocs affärschef Johan Svedström och blickar upp mot bygget när Lokaltidningen får en rundvandring på storbygget.

Byggarbetsplatsen med bild på kongressdelen som har havet i bakgrunden.

Byggarbetsplatsen med bild på kongressdelen som har havet i bakgrunden. Foto: Joel Winqvist

1 200 konferensgäster ska anläggningen kunna svälja samtidigt. 20 konferensrum ska det bli, två restauranger, en bar, 250 hotellrum, ett gym, spa, en pool på ett av taken och så ett parkeringsgarage.

Högst upp i hotelldelen blir det en skybar med utsikt över city och det vidunderliga sundet.

Var i byggprocessen är ni nu?

– Nu håller vi på och sluter huset och ska få till en tät kongresshall. Hotellet är tätt sedan tidigare men nu är det fokus på att täta till så vi kan börja med det invändiga arbetet i "kongressen". Samtidigt som vi håller på att klä högdelen av hotellet med natursten så det får sitt slutliga utseende, berättar Johan Svedström.

Vad är största utmaningen i hela satsningen, skulle du säga?

– Ja, det är egentligen det som redan är gjort, flytten av The Tivoli (som skedde våren 2016, reds.anm.). Det var någonting vi aldrig tidigare hade gjort. Det var nog den största utmaningen. Bostäder och kommersiella hus har vi byggt i olika storlekar men just att flytta en byggnad som The Tivoli var helt nytt för oss.

Följer ni tidsplanen?

– Högdelen av hotellet kommer att stå klart till våren och då kommer Choice (hotellkedjan som ska driva hotellet, reds.anm.) att kunna påbörja invändiga inredningsarbeten om de så önskar. Sen löper vi på för att kunna överlämna hela hotell- och konferensdelen hösten 2020.

Här kommer huvudentrén till kongressanläggningen vara, ut mot Kungsgatan till.

Här kommer huvudentrén till kongressanläggningen vara, ut mot Kungsgatan till. Foto: Joel Winqvist

Här kommer en av de två restaurangernas uteservering ligga, med bästa sundsutsikt.

Här kommer en av de två restaurangernas uteservering ligga, med bästa sundsutsikt. Foto: Joel Winqvist

Den här delen av bygget är i dag full med byggutrustning och ställningar, men i detta rummet kommer det största konferensrummet att ligga.

Den här delen av bygget är i dag full med byggutrustning och ställningar, men i detta rummet kommer det största konferensrummet att ligga. Foto: Joel Winqvist

Den här vyn över Sundets pärla kommer drinksurplande gäster få från hotellets skybar, högst upp på åttonde våningen.

Den här vyn över Sundets pärla kommer drinksurplande gäster få från hotellets skybar, högst upp på åttonde våningen. Foto: Joel Winqvist

Johan Svedström njuter av utsikten från våningen där skybaren ska ligga.

Johan Svedström njuter av utsikten från våningen där skybaren ska ligga. Foto: Joel Winqvist

Den ser inte mycket ut för världen, men den här hissen är av starkt virke och kommer att kunna både få plats för och transportera personbilar. Johan Svedströms dröm är att Koeniggseggs kommande skrytbil ska köras upp i hissen och sedan kunna presenteras för konferensgäster. Hissen ligger i direkt anslutning till flera konferensrum.

Den ser inte mycket ut för världen, men den här hissen är av starkt virke och kommer att kunna både få plats för och transportera personbilar. Johan Svedströms dröm är att Koeniggseggs kommande skrytbil ska köras upp i hissen och sedan kunna presenteras för konferensgäster. Hissen ligger i direkt anslutning till flera konferensrum. Foto: Joel Winqvist

På den här ytan, mellan kongressanläggningen till vänster i bild och The Tivoli som ligger bakom arbetsbodarna placerade till höger, ska den kommande Vågparken smällas upp. Den ska bli en ny grön mötesplats längs Kajpromenaden.

På den här ytan, mellan kongressanläggningen till vänster i bild och The Tivoli som ligger bakom arbetsbodarna placerade till höger, ska den kommande Vågparken smällas upp. Den ska bli en ny grön mötesplats längs Kajpromenaden. Foto: Joel Winqvist

Så här ska det se ut när det är färdigt.

Så här ska det se ut när det är färdigt. Visionsbild: Jais arkitekter

Publicerad 05 October 2019 00:00