"Läget har alltid varit en viktig parameter för oss. Vi är ju i princip på kajkanten och ligger mitt i Helsingborg", säger Hamnkrogens delägare Jonas Johansson. Foto: Ida Asplund Ådahl

Hamnkrogen – en institution mitt i Helsingborg

HELSINGBORG.

Hamnkrogen är vattenhålet som få citybesökare missat. Stället har faktiskt varit en av de mest ölsäljande krogarna i landet. ”De flesta har varit här någon gång”, säger delägaren Jonas Johansson.

Av
Ida Asplund Ådahl

En solig dag är det inte svårt att förstå att många gärna flockas kring Hamnkrogens uteservering vid hamnbassängen i centrala Helsingborg. För några år sedan var man en av de krogar i landet där mest öl, mängdmässigt, serverades även om Jonas Johansson är osäker på om man fortfarande toppar ligan. 2018 serverade man omkring 90 000 liter öl.

Sedan 1994 har man haft öppet – även om lokalerna har byggts om ett par gånger – och samlat en bred skara gäster.

– Läget har alltid varit en viktig parameter för oss. Vi är ju i princip på kajkanten och ligger mitt i Helsingborg. Sedan är stämningen och öppenheten viktig. Hit kommer folk i mixad ålder, säger Jonas Johansson.

Även om sommaren är över tar säsongen numera inte slut ändå. Sedan ett par år tillbaka har uteserveringen försetts med gasolvärmare, något som fått gäster att sitta utomhus i stort sett året om.

– Därmed är vi inte lika säsongskänsliga och man kan nästan hålla 20 grader här under taket under större delar av året.

Vår upplevelse är att allt fler går ut tidigare på kvällen och kanske att man dricker mindre.

Det som lockat många till krogen menar delägaren är after work med specialerbjudanden som arrangeras alla dagar från eftermiddag till tidig kväll.

– Det har blivit ett ställe för många att träffas på och det känns som de flesta har varit här någon gång. Går man hit kan man nästan räkna med att träffa på någon man känner eller är bekant med, säger Jonas Johansson.

Men under åren har han sett en förändring i hur man går ut.

– Vår upplevelse är att allt fler går ut tidigare på kvällen och kanske att man dricker mindre. Vi lever i en tid där de flesta tränar och vill vara hälsosamma. Sedan finns ett hårdare krav på oss krögare att inte servera för berusade människor, vilket så klart är bra även om man ser att försäljningen eventuellt har minskat något. Men det blir en trevligare stämning på krogen, säger han.

"Det har blivit ett ställe för många att träffas på och det känns som de flesta har varit här någon gång", säger Jonas Johansson. Foto: Ida Asplund Ådahl

På vilket vis menar du att Hamnkrogen blivit lite av en institution i stan?

– De flesta har varit här. Och kommer man utifrån kanske man har varit här utan på att tänka vad stället heter, men man känner igen sig när man kommer till Helsingborg igen.

Tror du att krogen kommer att hålla sin ställning även om tio år?

– Absolut! Vi har funnits med länge och många kommer hit. Ofta börjar man sin utekväll hos oss. Vår styrka är också att vi har öppet i princip 363 dagar om året.

Publicerad 05 October 2019 00:00