Ken Olofsson berättar även att profilen från Tomtelilla var banbrytande när det kommer till att få till reklam på fotbollsarenor. En gång lyckades han övertyga Sovjetunionen om att låta Coca-Cola ta plats på en stadion, vilket låter helt osannolikt i dag.

Ken Olofsson berättar även att profilen från Tomtelilla var banbrytande när det kommer till att få till reklam på fotbollsarenor. En gång lyckades han övertyga Sovjetunionen om att låta Coca-Cola ta plats på en stadion, vilket låter helt osannolikt i dag. Foto: Joel Winqvist

Boken om Sveriges fotbollspionjär släpps – påbörjades för 22 år sedan

Börje Lantz blev landets första riktiga agent

HELSINGBORG.

Redan för 22 år sedan påbörjade Ken Olofsson och Hasse Sjöström boken om fotbollsprofilen Börje Lantz. Men nu är den klar. "Han var långt före sin tid", menar Ken Olofsson.

Otroligt karismatisk, företagsam, innovativ, udda.

– Börje Lantz hade så många egenskaper, han var verkligen före sin tid, säger den mångårige journalisten Ken Olofsson från Helsingborg som berättar att det finns otaliga historier om denne profil.

I en tid när det i princip inte existerade några agenter inom fotbollsbranschen var "Kingen från Tomelilla" som han ibland kallades, en pionjär.

Oftast med en rejäl cigarr i mungipan sågs han göra otaliga affärer med spelare, klubbar, företag och ibland hela regimer.

Han var känd för att alltid ta tio procent av en spelares bruttolön, och kallades således ofta för "Mr 10 procent". Det skojades även om att man borde döpa om svenska fotbollslandslaget till Lantzlaget, eftersom Börje Lantz representerade så många spelare i truppen under en viss tid.

Ken Olofsson började redan år 1997 att skriva på den bok som var tänkt att bli Börje Lantz självbiografi. Arbetet pågick över 1998 och resulterade i 14 kapitel. 1999 dog Börje Lantz och med det även bokprojektet.

Men långt senare tog Hasse Sjöström, en av Högaborgs största ledare genom tiderna och en av de drivande i Helsingborgs idrottsmuseum, kontakt med Ken igen och undrade: "ska vi inte ta och göra klart den här boken", med anledning av att det år 2019 är 20 år sedan Tomelillaprofilen gick bort.

Nya intervjuer med personer som på ett eller annat sätt stod Börje Lantz nära har gjorts, som komplement till de ursprungliga 14 kapitlen, och nu är minnesboken som fått titeln Agent 001 Börje Lantz - "Kingen från Tomelilla" redo att ges ut.

– Det känns både skönt och vemodigt. Jag har levt länge med detta materialet och med människor kring det hela. Det har varit en jobbig resa, säger han och fortsätter:

– Men det har varit väldigt roligt. Jag har nog aldrig skrivit om en så spännande människa under min karriär som Börje Lantz, säger Ken Olofsson som i dag bor i Stockholm.

Publicerad 06 October 2019 00:00