Stefan Ahnhem bor idag i Köpenhamn:

Stefan Ahnhem bor idag i Köpenhamn: "Att skriva om Helsingborg fast på distans är på ett sätt som att flytta tillbaka. Det är först nu jag inser hur många av mina dagar som jag faktiskt befinner mig där i tanken." Foto: Thron Ullberg

Så vill succéförfattaren hålla sina läsare på halster

Stefan Ahnhem om mord, överraskningar och vad han gör när idéerna sinar

HELSINGBORG.

Stefan Ahnhem fortsätter att ta livet av folk i Helsingborgsregionen. Snart släpps hans femte roman om polisen Fabian Risk. Det kan bli den sista i serien, eller så blir det inte alls så.

"X sätt att dö" heter den rykande färska romanen i den fristående serien om ond bråd död i och kring trakterna av Sundets pärla.

Författaren själv har aldrig gått ut med hur många fler böcker i serien han tänker skriva.

– Det är nog den vanligaste frågan jag får. Om jag säger att jag ska ge ut tio delar, och läsaren ligger hemma i soffan och läser den fjärde boken där Fabian Risk är nära att få sätta livet till i ett visst skede. Hur oroliga för honom blir vi när vi vet att det är sex böcker kvar? Det är som att läsa med hängslen, livrem och airbag samtidigt. Istället vill jag att varje bok ska kännas som om det kan vara den sista. Det ger en annan autencitet, förklarar Stefan Ahnhem.

Han är själv uppväxt i Helsingborg och eftersom hans mor bor kvar här blir det en del besök i Sundets pärla. Men själv bor han i dag i Köpenhamn.

På vilket sätt passar Helsingborg för en bra deckare, tycker du?

– Den har många bra saker. Dels närheten till ett annat land, det är som en annan värld bara 20 minuter bort. Man kan jobba med olika tonlägen mellan den svenska och den danska polisen. Och storleken på staden är bra; jag har aldrig varit intresserad av att göra en pittoresk "Sandhamnsdeckare". Samtidigt är den inte för stor, man kan liksom enkelt springa på grannen på Åhléns. Det är heller inga långa avstånd. Du sätter dig i bilen och på fem minuter är du på landet. Det ger en närhet både till det ödsliga och till det befolkade. Det är tacksamt.

Den 9 oktober släpps femte boken i serien på den breda marknaden.

Den 9 oktober släpps femte boken i serien på den breda marknaden. Foto: Thron Ullberg

Få bokgenrer är lika konkurrensutsatta som deckarens. Hur gör du för att urskilja dig från mängden?

– Min ambition är att läser man en av mina böcker så ska det kännas som att det är första gången läser en deckare. Att "jag trodde jag hade läst allt, men jag har ingen aning om hur detta kommer att sluta". Lite den känslan. Det får aldrig bli förutsägbart, samtidigt som det måste hänga ihop. Svaren ska komma men inte när man förväntar sig. Jag tänker att det har varit en del av min framgång.

Vad har du för knep att ta till när idéerna sinar en skrivardag?

– Att lägga mig och sova i 20 minuter är nog mitt bästa knep. Ibland vet jag inte hur det ska fortsätta. Då stänger jag datorn och skriver för hand i stället. På något sätt känns det friare och blir inte lika mycket på riktigt som när jag skriver i datorn. Då börjar alltid tankarna flöda, och i och med att jag skriver lite långsammare för hand så hinner idéerna bli till under tiden som jag skriver. Det öppnar upp idéer som jag kan leka med innan det är på riktigt.

Fotnot: Nya boken släpps på marknaden den 9 oktober

Stefan Ahnhem

Född: 1966 i Stockholm men uppväxt i Helsingborg

Bor: I Köpenhamn

Utgiven internationellt: Oklart i hur många länder men av ett 30-tal utländska förlag

Utmärkelser i urval: Crimetime Specsavers Award 2015 (För offer utan ansikte) och tyska deckarpriset MIMI (för Den nionde graven)

Filmatisering: Det finns planer på att filmatisera hans böcker som en tv-serie. Första boken i Risk-serien, "Offer utan ansikte", planeras bli den första som filmas, på plats i Helsingborg

Publicerad 06 October 2019 00:00