Ulrika Nyström är regionchef på Riksbyggen Bostad Syd.

Ulrika Nyström är regionchef på Riksbyggen Bostad Syd. Foto: Riksbyggen samt

"Hyrköp" – ny metod ska blanda upplåtelseformer i samma hus

Konceptet införs i kommande nytt bostadshus på Drottninghög

HELSINGBORG.

I ett av de nya bostadshus som nu ska byggas på Drottninghög kommer det att finnas hyresrätter och bostadsrätter i samma fastighet, och så en slags symbios. Så blir utfallet när Riksbyggen testar en ny metod för att underlätta för unga vuxna på bostadsmarknaden.

Det blir hela tre upplåtelseformer i den nya bostadsrättsföreningen som kallas Brf Körsbärslunden: hyresrätt, bostadsrätt och så "hyrköp av bostadsrätt". Den sistnämnda upplåtelseformen omfattar fyra av de 38 lägenheterna som ska byggas mitt emot Ica Maxi på Regementsvägen.

Hyrköp handlar om att personer under 35 år som flyttar in i det nya bostadshuset får en option på att få köpa loss sin lägenhet som en bostadsrätt inom fem år. Men väljer hyrköparen att inte köpa loss bostaden får den ändå bo kvar som hyrestagare.

Så här planeras de nya bostadshusen se ut när de är klara.

Så här planeras de nya bostadshusen se ut när de är klara. Foto: Pressbild

Det här ser Riksbyggen som ett sätt att underlätta för unga vuxna att komma in på bomarknaden. Detta blir första gången bolaget satsar på den här metoden i Skåne. Tidigare har man sjösatt den i bland annat Järfälla med gott resultat.

– Unga vuxna har en väldigt svår situation på bostadsmarknaden. Det är mycket roligt att Riksbyggen som långsiktig samhällsbyggare utökar satsningen för att fler unga vuxna ska kunna efterfråga en bra bostad, säger Ulrika Nyström, regionchef på Riksbyggen Bostad Syd, i ett pressmeddelande.

Här kommer husen att ligga, mitt emot Ica Maxi.

Här kommer husen att ligga, mitt emot Ica Maxi. Foto: Pressbild

Hyrköp ska i första hand erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter, meddelar fastighetsbolaget.

Att hyrköparen på förhand vet vad bostaden kommer att kosta, att denne har gott om tid att planera sin ekonomi inför ett köp och att personen ifråga slipper ovisst budkrig där priserna riskerar att sticka iväg är några av vinsterna, menar Theodor Alexandris, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Syd.

– Riksbyggen vill hjälpa till att utveckla Drottninghög som idag domineras av hyresrätter genom att erbjuda fler boendeformer. Projektet ligger otroligt fint med närhet till kommunikationer och intill en park med gratis utomhusbad, utegym och grillplatser, uttrycker han.

Körsbärslunden

Säljstart i Brf Körsbärslunden och intresseanmälan för Hyrköp kommer att ske slutet av oktober. Hyresrätterna kommer börja hyras ut hösten 2020 och inflyttningen i projektet beräknas börja i februari 2021.

Fakta: Riksbyggen

Publicerad 07 October 2019 11:51