Polisen döms för sparkarna men kommer få behålla jobbet.

Polisen döms för sparkarna men kommer få behålla jobbet. Foto: Mostphotos

Polis döms för att ha matat sparkar mot pojke liggande i handfängsel

Mannen polisanmäldes av socialtjänsten som såg ingripandet

HELSINGBORG.

En polis som åtalades som misstänkt för att ha matat sparkar mot en pojke i handfängsel i en vaktlokal på Knutpunkten har nu fått sin dom. Han frias på flera punkter men döms för ofredande efter tre omgångar av sparkar mot 17-åringen.

Av
Felix Alnemark

Det var annan dag jul förra året då polisen som tidigare arbetat som chef befann sig i en vaktlokal på Knutpunkten. Där hade en berusad 17-årig pojke omhändertagits efter ett bråk på färjan.

Både vakter och socialarbetare reagerade på polisingripandet och socialtjänsten valde att polisanmäla polisen för övervåld.

Enligt åklagaren hade polisen sparkat pojken flera gånger på benen samtidigt som han låg ned och hade händerna spärrande i handbojor bakom ryggen.

Bevisningen består bland annat av film från polismannens kroppskamera och övervakningsfilm från vaktlokalen.

Enligt polismannen var pojken aggressiv och spottade på honom. Vid ett tillfälle föste han bort mannen genom att sparka eller svepa mot 17-åringens skor så att han inte skulle sparka omkring sig, berättar han.

Enligt tingsrätten är det bevisat genom övervakningsfilm att polismannen sparkar på 17-åringen vid flera tillfällen. 17-åringen har i förhör sagt att sparkarna inte gjorde så ont för att till huvudförhandlingen ändra sig och säga att de visst gjorde ont. Rätten menar att det inte går att utesluta att pojken försöker överdriva smärtan.

Filmen saknar ljud men enligt domen är det tydligt att att 17-åringen inte rör sig på något sätt som kan förklara varför polismannen vid tre omgångar sparkar mot hans fötter medan pojken låg ner på mage med händerna spärrade bakom ryggen. Polisen har därför använt omotiverat våld.

Enligt polisen ville han inte orsaka pojken smärta och sparkade därför mot pojkens fötter. Åklagaren har inte kunnat motbevisa den uppgiften enligt rätten. Han ska därför inte dömas för misshandel. Polisen döms däremot för ofredande eftersom agerandet varit hänsynslöst och menat att kränka 17-åringens frid på ett kännbart sätt.

Han frias dock från olaga tvång och ett fall av ofredande. Påföljden blir dagsböter på totalt 21 600 kronor. Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till 17-åringen.

Polismannen kommer inte att skiljas från sin tjänst om hans döms för ofredande har polisens ansvarsnämnd tidigare bestämt.

Läs mer:

Publicerad 09 October 2019 11:52