Pär Hansson är fortfarande överraskad över alla hyllningar han mottagit, inte minst i samband med avtackningen den 30 augusti på Olympia.

Pär Hansson är fortfarande överraskad över alla hyllningar han mottagit, inte minst i samband med avtackningen den 30 augusti på Olympia. "Det var helt fantastiskt. Jag är enormt tacksam", säger han. Foto: Joel Winqvist

Här är Pär Hanssons nya karriär: "Kände att detta var rätt nu"

Förre HIF-aren byter bransch helt

HELSINGBORG.

Nyligen tvingades Pär Hansson avsluta fotbollskarriären i förtid efter en svår nackskada han ådrog sig ifjol. Nu kan vi berätta att den förre HIF-keepern har en framtid inom en helt annan bransch.

Livet går vidare, även om det fortfarande grämer Pär Hansson att han inte själv fick bestämma när det var dags att sätta punkt för den långa spelarsejouren.

– Jag hade ju tänkt göra några år i HIF till, samtidigt är jag så tacksam för att jag fick komma hem och hjälpa klubben upp i allsvenskan igen, säger han.

– Och jag försökte så många gånger att komma tillbaka efter den här skadan igen men det gick inte. Men nu vet jag att jag inte kunde göra mer.

Nu tar Pär Hansson sina erfarenheter med sig in i näringslivet och till en bransch långt ifrån den som stavas fotbollens.

Framöver ska han börja jobba med hörselskydd. Vejbysonen har köpt in sig som delägare i det nystartade Helsingborgsföretaget minQ som satsar hårt på sitt varumärke Audiosafe.

Jag är rädd att jag kanske hade blivit lite delad om jag skaffat ett annat jobb

Bolaget ska jobba med att ta fram formgjutna hörselskydd. Efter en inslussningsperiod är tanken att fotbollsprofilen ska jobba som produkt- och relationsansvarig och fokusera på relationer med kunder på lång sikt.

– Det var kanske inget jag tänkte på för fem år sedan att jag skulle börja jobba med hörselskydd, erkänner han och ler.

Det som främst sporrar är möjligheten att vara med och starta upp något nytt och få påverka, och ta fram produkter som ska hjälpa människor.

Frågan fick han första gången i somras då han forfarande hoppades kunna göra comeback på fotbollsplanen.

– Jag kände att detta var rätt nu, säger Pär Hansson som bor i Magnarp i Ängelholms kommun.

Adrenalinpåslaget inför och under match och det berömda

Adrenalinpåslaget inför och under match och det berömda "tugget" i omklädningsrummet är det han saknar mest från fotbollstiden just nu. Foto: Joel Winqvist

Sedan avtackningen på Olympia den 30 augusti inför en drös stöttande supportrar, som gjorde det svårt för HIF-profilen att hålla tårarna borta, har han lagt mycket tid på att umgås med familjen och nätverkat med många. Han har försökt landa i att inte längre vara fotbollsspelare.

– Jag hade egentligen tänkt att jag skulle landa lite längre i detta och ta det lugnt lite längre men så dök det här upp, säger Pär Hansson som beskriver sig som en ganska så rastlös människa som inte mår bra av att inte göra någonting.

– Man märker rätt snabbt att man inte är vettig då, även om det kan vara mycket med familjen, säger han.

Hade du några tankar på livet efter fotbollskarriären när du fortfarande var fotbollsspelare?

– Ja, under de sista tio åren. Det var mycket tankar men jag kom aldrig fram till vad jag skulle göra. Jag läste några kurser vid sidan av fotbollen och funderade på om jag skulle jobba med något vid sidan av fotbollen. Men det är tudelat; jag gillade samtidigt att jag gav fotbollen ett hundra procent alltid. Jag är rädd att jag kanske hade blivit lite delad om jag skaffat ett annat jobb. Så jag är egentligen glad att det blev som det blev.

En lång karriär inom fotbollens tjänst är alltså till ända. Eller är den det? Spelardörren är definitivt stängd, men Pär Hansson är öppen för trycka ner dörrhandtaget till andra rum inom fotbollsvärlden om det skulle passa.

Han har haft lösa samtal om framtiden med ungdomsansvarige Jonas Ohlander i HIF, men snacket har enbart landat i att hålla dörrarna öppna för framtiden. Men egentligen ser han sig inte som en framtida tränare, säger han.

– Jag har varit rätt ärlig med att jag vill testa på den andra sidan och ut i näringslivet. Men jag kommer aldrig lämna fotbollen och kan jag hjälpa HIF på något sätt kan jag absolut vara behjälplig med det, förklarar han.

Du tvingades avsluta karriären efter den svåra nackskadan du fick ifjol. Hur mår kroppen nu, när du sitter här med mig?

– Just nu är det lite bättre. Jag har mycket huvudvärk, jag hade tre veckor i sträck nyligen då jag inte blev av med huvudvärken. Inte så att jag inte kunde leva med det, men den låg där latent hela tiden. Och det är en form av trötthetssmärta jag kan uppleva ibland, berättar han.

Jag har ju själv fått en del smällar inom fotbollen med alla raketer som skjutits in

Under tiden då han försökte göra comeback upplevde han muskelspasmer, armar och ben som kliade till följd av skadan och att delar av kroppen domnade bort.

– Men det är lite bättre nu sedan jag slutade belasta kroppen. Och det är rätt bra. Men jag mår bra alltså, det kunde ha varit mycket, mycket värre. Så det är okej.

Från fotbollen till hörselskyddsbranschen. Pär Hansson har faktiskt på plan själv fått erfara hur olika typer av ljud kan påverka hörseln.

– Jag har ju själv fått en del smällar inom fotbollen med alla raketer som skjutits in, säger han och minns speciellt en incident under ett bortaderby mot Malmö FF guldåret 2011.

– Jag hade problem en vcka efter med lite tjut i örat. Jag hade lite nedsatt hörsel i ena örat ett tag efter det.

Är det det mest påtagliga problemet du själv upplevt i hörselväg i livet?

– Ja, det och när jag råkar öppna dörren hemma och larmet är på på morgonen. Då tjuter det i hela huset. Det gjorde det i morse så jag vet hur det är, säger han och ler.

Inte direkt ljuv musik för öronen?

– Nej, det är det verkligen inte.

Publicerad 10 October 2019 11:00