Kocken Tareq Taylor och Stephanie Timar från Helsingborg.

Kocken Tareq Taylor och Stephanie Timar från Helsingborg. Foto: SVT

Tareq Taylor fick henne att slänga proteindrinkarna och skippa bantningen

Stephanie Timar är en av de skånska deltagarna i SVT:s Lyckomaten

SKÅNE.

I tv-programmet Lyckomaten ska fem skåningar på olika plats i livet förändra sina vanor på 50 dagar. Stephanie Timar från Helsingborg hade svårt att äta rätt och ville ta sig ur bantningsträsket. Det första steget blev att leva utan sin mobil i tio dagar. I kväll klockan 20 är det premiär på SVT1.

Går det att förändra sitt liv på bara 50 dagar? I tv-programmet Lyckomaten deltar fem deltagarna som alla vill må bättre. Med hjälp av förändrad kost, regelbunden träning och mentala utmaningar hjälper kocken Tareq Taylor från Lomma och hälsocoachen Sofia Ståhl deltagarna att nå sina mål.

Hälsocoachen Sofia Ståhl och kocken Tareq Taylor.

Hälsocoachen Sofia Ståhl och kocken Tareq Taylor.

– Det har varit spännande, och framförallt känslomässigt att följa deltagarnas resa. Att verkligen se att komponenter som mat och träning tillsammans med mentala utmaningar gör att vi kan få ett bättre och kanske lyckligare liv, säger Tareq Taylor.

Deltagarna är alla från Skåne men i olika åldrar och livssituationer.

Stephanie Timar, 29 år, från Helsingborg är en av deltagarna i Lyckomaten på SVT.

Stephanie Timar, 29 år, från Helsingborg är en av deltagarna i Lyckomaten på SVT. Foto: SVT

Hade stort fokus på att gå ner i vikt och testade otroligt mycket men inget verkade fungera

Stephanie Timar från Helsingborg är 29 år gammal.

– Jag kom att representera de som är 30 år ungefär. Jag är singel och under programmet var jag jobbsökande. Jag var även sökande kring dieter och hade stort fokus på att gå ner i vikt och testade otroligt mycket men inget verkade fungera, säger Stephanie Timar.

Hon åt mycket proteinshakes, soppor och färdigmat. Förändringarna i levnadssätt har handlat om kost och träning.

– Den stora förändringen var att slänga alla pulversoppor och proteinshakes som jag druckit på lunchen och ersätta med riktig mat lagad från grunden. Det var inte så svårt att tillaga men så pass mycket nyttigare och tog inte så mycket tid när man la bort mobilen.

Det första som hände var nämligen att deltagarna fick lämna ifrån sig sina mobiltelefoner eftersom mobilen och sociala medier tar allt mer av vår tid.

– För mig var det ganska jobbigt. Jag har spenderat åtta år utomlands och hade ganska mycket vänner som jag hade kontakt med via mobilen. Så förbudet var jobbigt. Jag bor ensam hemma och har ingen partner så det blev ganska tyst när man inte kunde kolla på tv-serier, säger Stephanie Timar.

Men i stället använde hon sin kreativitet till att göra andra saker på kvällarna.

– Jag hade hemmaspa med ansiktsbehandling och hårinpackning. Varje dag gjorde jag något med mig själv och pysslade i en målarbok eller läste böcker. Tillbaka till det gamla sättet som jag var uppväxt med, säger Stephanie Timar.

Stephanie provade också många nya saker.

– Som att kallbada på "Kallis". Det var helt nytt och spännande som jag kanske inte vågat testa annars. Det var kul att se att det var inte så farligt att testa nya saker. Det har jag gjort igen, efter programmet utan kameror.

Jag behöver inte förändra min kropp utan jag är den jag är där inne

Under programmets gång träffade deltagarna också psykologer och fick olika mentala utmaningar. Det var lite av en ögonöppnare för Stephanie.

– Jag hade ingen aning om att jag hade så dålig självkänsla som jag kanske hade när jag började. Jag behöver inte förändra min kropp utan jag är den jag är där inne. Jag kan vara omtyckt som jag är. Det ska inte sätta käppar i hjulet för att dejta.

De olika förändringarna som Stephanie genomfört i sitt liv har gett henne ny energi och självkänsla.

– Jag letade mycket jobb innan programmet och fick bara nej efter nej. Sedan var jag på två intervjuer och fick jobberbjudande från båda och jag tror att det har att göra med självkänslan. Tack vare programmet har jag hittat mitt drömjobb.

Stephanie Timar

Bor: Född och uppväxt i Helsingborg men har bott åtta år i Budapest. Tillbaka i Helsingborg sedan 2017.

Gör: Arbetar på företaget Smart refill som gör appar för telecomföretag och banker. Har en master i international business.

Aktuell: I Lyckomaten på SVT1 som har premiär den 10 oktober klockan 20. Stephanies avsnitt är det andra av fem.

Publicerad 10 October 2019 15:07