Foto: Joel Winqvist/arkiv

HIF-chef pekas ut för sitt ledarskap: "Det är terror"

Styrelsen tar sin klubbdirektör i försvar

HELSINGBORG.

Ett antal källor påstår i en artikel i Helsingborgs Dagblad att det finns stora arbetsmiljöproblem på kansliet i Helsingborgs IF. Klubbdirektör Joel Sandborg anklagas för att bryta ner anställda och frysa ut dem. Styrelsen delar inte alls den här bilden och backar sin klubbdirektör.

De anonyma personerna som tidningen har pratat med har enligt HD god insyn i arbetet på kansliet i HIF. Man har också pratat med källor kopplade till Rögle BK, där Joel Sandborg arbetade i en ledande ställning innan han började i sin nuvarande roll i HIF.

Totalt är det ett tiotal personer som, oberoende av varandra, berättar om sina iakttagelser och upplevelser. Till stor del är uppgifterna samstämmiga, enligt tidningen.

Flera anklagar HIF-ledningen, med nämnda klubbdirektör i spetsen, för att stå för ett ledarskap som leder till en arbetsmiljö som får flera anställda att må psykiskt dåligt.

Vissa upplever sig kontrollerade och utfrysta, enligt källorna med målet att de självmant skulle säga upp sig. Att vissa inte kallats till möten de borde fått vara med på, att de mötts av bortvända blickar, att de inte fått prata med kollegor bakom stängda dörrar såvida det inte handlade om förinbokade möten är några anklagelser som framförs.

– Att ta ifrån folk deras arbetsuppgifter, såga deras jobb med förhoppningen att de själva ska säga upp sig. Det är inte omorganisation, det är terror, säger en källa till hd.se

Klubbdirektör Joel Sandborg tillbakavisar kraftigt kritiken.

– Det är otroligt tråkigt om människor känner så, verkligen. Men jag är fullständigt trygg i att om ni pratar med de andra så får ni lika många som säger att Joel Sandborgs ledarskap är det bästa de upplevt i sin karriär, säger Joel Sandborg till hd.se.

Även klubbens styrelse anklagas för att inte ha agerat. I ett uttalande från styrelsen på HIF:s hemsida beskriver man det som att man varken från HR- eller fackhåll har fått några indikationer om att det skulle råda dålig arbetsmiljö på sportkontoret eller någon annan del av organisationen.

Vi känner oss trygga i vårt stöd till klubbdirektören

"Man har dock beslutat att, precis som förra året, genomföra en medarbetarundersökning. Resultatet av den kommer nu, som då, läggas till grund för en utvärdering", skriver man bland annat.

– Vi har under den senaste veckan genomfört ett gediget arbete för att kartlägga och undersöka om HR eller majoriteten av våra anställda delar bilden som målats upp. Samtalen har stärkt vår uppfattning och vi känner oss trygga i vårt stöd till klubbdirektören, säger styrelseordförande Krister Azelius till klubbens hemsida.

Publicerad 16 October 2019 14:34