Jonny Cato i Helsingborg, där han fortfarande bor i dag.

Jonny Cato i Helsingborg, där han fortfarande bor i dag. Foto: Pressbild

25-årige helsingborgaren får tung roll i Centerpartiet: "Väldigt roligt"

En fjäder i Jonny Catos centerhatt

HELSINGBORG.

Från tuffa vårdebatter i Helsingborg, vidare till riksdagen och nu klar för en tung roll som migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet. Karriären fortsätter för Jonny Cato.

Efter att ha varit kommunalråd för Centerpartiet i flera år, och bland annat ordförande i vård- och omsorgsnämnden, lämnade den idag 25-årige politikern rådhuset i Helsingborg inför valet förra året. Istället tog han sikte på riksdagen. In kom han och nu tar han nya kliv på karriärtrappan med sin färska roll som huvudansvarig för partiets migrationsfrågor.

– Det känns väldigt roligt att få så stort förtroende i en oerhört komplex men angelägen fråga, för både Skåne och hela Sverige, säger Jonny Cato, som tidigare kallade sig Cato Hansson, själv när Lokaltidningen når honom på telefon när han just slagit sig ner på ett tågsäte för att veckopendla ner till Helsingborg där han bor kvar, från Stockholm.

Att sitta med i den parlamentariska migrationskommittén som ska lämna sitt betänkande senast den 15 augusti 2020 kommer bli en av de största utmaningarna i nya rollen, säger han själv.

Hur väl insatt är du i migrationsfrågor?

– Jag har pratat mycket migrationspoltik genom åren inte minst i ungdomsförbunden och i kommunpolitiken. Nu gäller det att åka land och rike runt för att sätta mig in i frågan så bra som möjligt.

Ponera att Centerpartiet skulle hamna i regeringsställning efter nästa val, är det posten som migrationsminister du siktar på i så fall?

– Nu får vi ta en sak i taget, det är ingen fråga som är aktuell. Jag är väldigt glad att ha fått det här förtroendet just nu.

Hur väl följer du kommunpolitiken i Helsingborg förresten?

– Jag älskar Helsingborg och är verkligen en helsingborgare. Jag försöker hänga med så mycket som möjligt. Jag går på våra gruppmöten då och då och försöker följa med så mycket det går.

Publicerad 17 October 2019 10:21