Valet av konst gjordes av Helsingborgs stads konstråd som utsåg just Roland Perssons verk (bilden) till den här platsen efter en skisstävling.

Valet av konst gjordes av Helsingborgs stads konstråd som utsåg just Roland Perssons verk (bilden) till den här platsen efter en skisstävling. Foto: Pressbild

Här är bergsgeten och albatrossen som ska skapa spännande möten

Nya skulpturen ska samla folket i Mariastaden

HELSINGBORG. Den som sätter sig ner för en avkopplande vilopaus eller ett trevligt samtal med bästa polaren på det nya torget i Mariastaden, kommer få göra det i sällskap med en bergsget, en albatross, fälthare, afrikansk ibis-stork och en pingvin.

Fejkade djur, ska vi kanske tillägga.

De är samtliga en del i det nya konstverk som fått namnet ”Fragile” som konstnären Roland Persson ligger bakom. Djuren är gjutna i brons och målade i realistisk stil.

Det är det runda podiet som konstverket står på som ska fungera som sittplats och på torget kommer det finnas ytterligare några sittgrupper.

...en naturlig mötesplats både för tillfälligt besökande och boende i området

Tanken med att samla de här olika djuren på platsen är att de ska symbolisera olika och roliga möten, berättar Martin Hadmyr som är djurträdgår... förlåt stadsträdgårdsmästare i Helsingborgs stad.

– När vi arbetade med gestaltningen av torget ville vi skapa en levande och inbjudande vardagsrumskänsla i urban miljö. Torget är omgivet av etablerade verksamheter som är en naturlig mötesplats både för tillfälligt besökande och boende i området. Vi har fokuserat på grönska, nya sittplatser och tryggare belysning. Genom Helsingborgs stads konstråd har vi även placerat en tankeväckande och lekfull skulptur på ett sittvänligt fundament, säger han i ett pressmeddelande.

Torget, till formen likt en triangel, ligger mellan Grepgatan och Kullavägen i Mariastaden.

– Verket handlar om allvar blandat med uppmaningar, humor i relation till traditioner och visuella arkitektoniska tillägg. Det är naturligtvis en bild av många olika slags möten som kommer att ske i denna stadsdel, berättar Roland Persson.

Publicerad 17 October 2019 09:57