Macbeth.

Macbeth. Foto: Sophie Håkansson

Klassisk Shakespeare i ny tappning: "Det blir kladdigt och blodigt"

Macbeth visas på stadsteatern i höst

HELSINGBORG.

En sak är säker – alla dör i Shakespears klassiska Macbeth som nu sätts upp i ny tappning, Macbeth – making a murderer, på Stadsteatern. Men trots att det på många sätt blir nattsvart utlovas också humor. "Pressade karaktärer och situationer blir väldigt komiska i sin uppriktighet", säger skådespelaren Gustav Berg, som spelar Lord Macbeth.

Av
Ida Asplund Ådahl

Vad handlar Macbeth om?

– Pjäsen handlar framförallt om att klättra i en hierarki men också om oförmögenheten att leva upp till bilden av sig själv och bilden som andra har av en. På många sätt är Macbeth en nattsvart historia som går ut på att ta livet av folk för att ta sig fram. Men det är lätt att bagatellisera det onda, på den här tiden fanns det en rimlighet i att ta sig fram på det sättet.

Så det blir en blodig historia?

– Det är jäkligt svart och det är Shakespeares rakaste pjäs rent dramaturgiskt. Det blir kladdigt och blodigt och det är ett köttigt manus att sätta tänderna i. Det är lite som en skräckfilm eller thriller. Men det är något kittlande över att pjäsen är så pass rå och direkt.

... men pjäsen utlovar också humor?

– Karaktärer och pressade situationer blir väldigt komiska i sin uppriktighet. Sen blir det mycket fart och fläkt när regissören Helle Rossing har tagit ett nytt grepp om pjäsen. Så jag tror att den kommer att tilltala både äldre och yngre.

Hur känner du för din karaktär Lord Macbeth?

– Han har mycket blod på sina händer, men egentligen är det Lady Macbeth som driver honom till det så att han senare börjar ifrågastätta sig själv och sina handlingar. Till viss del är det en mjuk karaktär. Han är general och har dödat många i slag, men när det kommer närmare – att man behöver ta kol på någon i sin direkta närhet – det aktualiserar frågan om det är skillnad på död och död.

På vilket sätt skulle du säga att pjäsen, skriven på 1600-talet, fortfarande är aktuell idag?

– Den berör människors litenhet och hur man hela tiden faller offer för yttre omständigheter och tvånget att leva upp till normer.

Macbeth – making a murderer

I rollerna: Gustav Berg, Cecilia Borssén, Jörgen Düberg, Karin Li Körsbärsdal, Tobias Borvin.

Bearbetning: Helle Rossing och Hanna Nygren fritt efter William Shakespeare.

Regi: Helle Rossing Text: Hanna Nygren.

Scenografi och kostym: Siri Areyuna Wilhemsson.

Spelas på Helsingborgs stadsteater 20 november 2019 -11 januari 2020.

Publicerad 19 October 2019 00:00