Sofia Kamlund.

Sofia Kamlund. Foto: Adobe Stock samt Joel Winqvist/arkiv

Förvåning kring regnbågsflaggor i staden: "Det känns konstigt"

Miljöpartiet kräver mer regnbågsflaggande i Helsingborg

HELSINGBORG.

Regnbågsflaggan borde få en egen dag i Helsingborg, tycker Miljöpartiets Sofia Kamlund som förvånas över att den inte hissas oftare i staden.

Det var efter de uppmärksammade turerna kring regnbågsflaggans vara eller icke vara i Sölvesborg som Miljöpartiet i Helsingborg började kika på hur reglerna ser ut här.

– Det förvånade mig att Helsingborg inte har regnbågsflaggan i reglerna för flaggning vid Rådhuset. Det känns konstigt, säger fullmäktigeledamoten Sofia Kamlund efter spaningen.

Nu vill partiet göra ett tillägg, och att den mångfärgade fanan ska hissas på Idahot-dagen varje år, alltså den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi.

Nu råkar den dagen infalla den 17 maj, då Norge firar sin nationaldag. Men det borde finnas plats för både den norska flaggan och den regnbågsfärgade diton den dagen, anser miljöpartisten.

Flaggas det generellt för lite med regnbågsflaggan här i Helsingborg, tycker du?

– Ja, det tycker jag. Vi vet att det finns många HBTQ-personer i Helsingborg som inte känner sig sedda. Och samtidigt ser vi i samhällsdebatten att detta är en grupp som kämpar för sina rättigheter men på vissa håll är utvecklingen på väg åt fel håll, säger hon.

Sofia Kamlund hänvisar till Sölvesborgsfallet där den kommunens politiska styre i form av SD, M och KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet i september beslutade att inte längre hissa regnbågsflaggan på stadshuset.

Vi vet att det finns många HBTQ-personer i Helsingborg som inte känner sig sedda

Louise Erixon (SD) ansåg enligt tidningen BLT att Prideflagghissningen var ett sätt att gå utanför gällande regelverk och urholka traditionen.

– För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, sa hon till tidningen då.

Sofia Kamlund är starkt kritisk till den här typen av beslut.

– För mig är det en tillbakgång till en tid då HBTQ-personer ansågs mindre värda än andra, säger hon och tillägger att det finns fler tillfällen då Prideflaggan lämpligen bör hissas. Som vid olika typer av besök och i samband med pridetåg och så vidare.

MP-politikern vill också vara tydlig med att detta bara är en liten del av det större arbete som måste ske för att stärka HBTQ-personers status i staden och i landet.

Publicerad 20 October 2019 00:00