Abdelhalim Alshami eller Halim som han kort och gott brukar kallas av jobbarkompisarna.

Abdelhalim Alshami eller Halim som han kort och gott brukar kallas av jobbarkompisarna. Foto: Joel Winqvist

Praktik för nysvenskar på Ica ledde till jobb

Två har fått anställningar efter samarbetet med Arbetsförmedlingen

SÖDER.

Omkring 25 nyanlända har praktiserat på Ica Kvantum på Söder sedan handlaren Per Svanberg drog igång sitt integrationssamarbete med Arbetsförmedlingen. Två av dem har fått anställning.

Ett sätt för de nyanlända att få en merit på sina cv:en och en skjuts på vägen mot att lära sig bättre svenska. Det är de två stora vinsterna med satsningen, menar Per Svanberg som äger och driver Ica Kvantum på Carl Krooks gata.

Färre mellanhänder och ett sätt att även hjälpa myndigheten är fler positiva effekter, menar handlaren.

För två av praktikanterna har det till och med lett till anställningar.

En av dem är 41-årige Abdelhalim Alshami som kom till Sverige från Syrien 2013.

Man måste kämpa för att få ett jobb

Anställningen har minst sagt gett honom en skjuts framåt i livet.

– Man måste kämpa för att få ett jobb, säger Abdelhalim som uppmanar människor som också kommit hit från andra länder att det går att få ett jobb bara man är ihärdig och visar att man vill arbeta.

Får man inte jobb direkt kanske praktik kan vara ett steg på vägen, menar han.

– Och jag tyckte att det var mycket lättare att lära sig svenska språket här när man jobbar och träffar kunder hela tiden, än i skolan, säger han och refererar till SFI-undervisningarna.

I vintras gjorde butiken en specialsatsning på att erbjuda nyanlända kvinnor praktik. Bakgrunden till det är att det i vissa länder finns en stark tradition av att mannen är ute och jobbar och kvinnan tar hand om hemmet. Det här blev en särskild jämställdhetssatsning, berättar handlaren.

– Det blev jätteuppskattat. För alla vill komma ut i arbetslivet och bidra med det de kan för att bli skattebetalande medborgare.

Omorganiseringen på Arbetsförmedlingen har dock lett till att samarbetet sattes på paus under sommaren. Då tog Per Svanberg istället kontakt med arbetsmarknadsförvaltningen på Helsingborgs stad och de kom fram till att butiken skulle börja erbjuda praktik även för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

Publicerad 20 October 2019 00:00