Claus Dalby gjorde ett unikt besök på Sofiero nyligen.

Claus Dalby gjorde ett unikt besök på Sofiero nyligen. Foto: Clive Nichols

Håll ut löklovers – till våren kan trädgårdsstjärnans storsatsning skönjas

"Skandinaviens Martha Stewart" i jättesatsning i 10 000-lökarklassen på Sofiero

HELSINGBORG.

Tv-profilen Claus Dalby från Danmark beskrivs som något av en superstjärna inom specialgenren skandinavisk trädgårdskonst. Han tycker mycket om lök och nu har han planterat hela 10 000 stycken på Sofiero.

Lökarna har specialbeställts och nyligen var han på plats för att se till så att dessa hamnade på rätt plats i sina krukor.

Men den som upplever ryckningar i benen i ivern att få bege sig till Sofiero och bevittna detta spektaket till lökfest, får allt hålla sig till tåls.

För det är först lagom till säsongsöppningen till våren, närmare bestämt den 9 april 2020, som narcisser, tulpaner och andra lökväxter ska stå i full blom i Orangeriet, för besökarna att skåda.

Genom att plantera i krukor kan man skapa de mest fantastiska kombinationer

Man skulle alltså kunna beskriva det som lite av en prövningens tid för Helsingborgs lökfrälsta.

Det här blir första gången som Claus Dalby, för trädgårdsfans välkänd för sina tv-program, böcker och allehanda tips för den med intresse för det gröna, gör en utställning i Sverige.

– Jag älskar färg och form och genom att plantera i krukor kan man skapa de mest fantastiska kombinationer. Vårens utställning i Orangeriet kommer att bestå av tre stora krukplanteringar i ljuvliga pasteller, berättar den Århusbaserade succédansken, som har kallats för "Skandinaviens Martha Stewart", i ett pressmeddelande.

Publicerad 03 November 2019 00:00