I tunnel vid Preemacken på Ängelholmsvägen rånades tre pojkar och misshandlades grovt den 11 augusti. Nu har en av gärningsmännen fällts.

I tunnel vid Preemacken på Ängelholmsvägen rånades tre pojkar och misshandlades grovt den 11 augusti. Nu har en av gärningsmännen fällts. Foto: Google streetview

Pojkar brutalt misshandlade under rån – nu fälls en av förövarna

Den dömde är också pojke

HELSINGBORG/ÅSTORP.

Tre pojkar från Åstorp rånades och misshandlades mycket grovt i en gångtunnel i Helsingborg. Nu har en av de tre förövarna, också en pojke från Åstorp, fällts för brotten.

Rånet skedde den 11 augusti i tunnel vid Preemmacken på Ängelholmsvägen. Under den aktuella dagen rånades nio personer på fyra timmar i Helsingborg men den aktuella domen ska inte ha någon koppling till de andra rånen.

Den dömde mannen känner ett av brottsoffren och de har haft flera konflikter under åren. Under kvällen bestämde de sig för att träffas för att reda ut sina meningsskiljaktigheter.

Så fort de sex personerna träffades på platsen uppstod tumult. Enligt de tre målsägande var det de två okända gärningsmännen som stod för det mesta av våldet även om den åtalade också var med på våldsamheterna.

De tre brottsoffren fick ta emot mycket våld under händelsen.

En av pojkarna blev slagen i huvudet, sparkad på kroppen och sutten på. Han drabbades av hjärnskakning och tvingades lämna ifrån sig mobiltelefon, två tröjor, halsband och plånbok.

Det andra brottsoffret fälldes till marken, sparkades och stampades på överkroppen och hotades med kniv. Han tillfogades smärta och bulor och blev av med sin väska med bland annat mobilladdare och nycklar.

Det tredje brottsoffret knuffades omkull och blev slagen i huvudet och sparkad på benet. Han tvingades lämna ifrån sig mobil, hörlurar och plånbok.

Delar av rånbytet återfanns hemma hos 16-åringen.

Den dömde pojken åtalades också för övergrepp i rättssak men friades eftersom de påtryckningar han gjort om hur en av målsägande bör uttrycka sig i polisförhör inte ensamt utgör ett sådant angrepp som avses i bestämmelserna om övergrepp i rättssak.

16-åringen döms nu för rån till ungdomsvård med föreskrift att upprätta ett så kallat ungdomskontrakt. Straffvärdet för en vuxen person hade enligt tingsrätten varit ett års fängelse.

16-åringen ska också betala nästan 31 800 kronor i skadestånd till brottsoffren.

Publicerad 04 November 2019 11:29