Krister Azelius.

Krister Azelius. Foto: Joel Winqvist/arkiv

HIF satsar på flicklag: "Nu gör vi det på riktigt"

Siktar på att ha ett allsvenskt damlag i långa perspektivet

HELSINGBORG. Styrelsen för Helsingborgs IF har nu beslutat om att man ska starta upp verksamhet för flickor som vill spela boll.

Under nästa år ska klubben dra igång sin flickfotboll. HIF gjorde nyligen klart med Öresundskraft och Wihlborgs som sponsorer för satsningen.

– Det har varit en fråga som har legat och skvalpat men nu sätter vi den i sjön och gör det på riktigt, säger klubbens styrelseordförande Krister Azelius i en kommentar till SVT Nyheter.

Det långsiktiga målet är att kunna ha ett damlag i allsvenskan, men vägen dit är lång eftersom ett sådant kommer få börja spela i division fyra och därifrån påbörja sin klättring.

Anders Lundblad som är varumärkesstrateg på nyblivna sponsorn Öresundskraft säger till Lokaltidningen att han gärna ser att Helsingborgsregionen blir en form av mecka för damfotbollen i Sverige i ett längre perspektiv.

– Det finns ju en stor risk att lovande spelare försvinner till Malmö eller Vittsjö, säger Anders Lundblad som drömmer om att ha såväl Eskilsminnes som HIF:s damlag i allsvenskan så småningom.

En av många vinster med satsningen menar han är att försöka minska på det utanförskap som en del flickor kan uppleva i samhället.

– Får vi fler att spela så kan vi utrota risken för utanförskap som kostar samhället mycket pengar.

Publicerad 05 November 2019 11:58