Nu har Stefan Ottmars tanke plockats upp av Höganäs Makerspace som planerar att dra igång något liknande. Om några veckor ska Stefan träffa dem och ge tips i ämnet.

Nu har Stefan Ottmars tanke plockats upp av Höganäs Makerspace som planerar att dra igång något liknande. Om några veckor ska Stefan träffa dem och ge tips i ämnet. "Det har varit mitt mål hela tiden, att andra ska ta detta vidare", berättar han. Foto: Joel Winqvist

Prylnörden ger utdömda mojänger nytt liv: "De kan leva i flera år till"

Stefan Ottmar ordnar fixarträffar varje lördag

HELSINGBORG.

Ett möte, lite meckande och så vips – så har en pryl på upphällningen fått nytt liv, och bollen satts i rullning i flera led. Varje lördag anordnar Stefan Ottmar fixarträffar, för alla. Oavsett var på handen tummen sitter.

Idén fick Helsingborgsbon för första gången när han läste en tidningsartikel om hur boende som drabbats av en naturkatastrof i USA försökte gå vidare. Deras stadsdel låg i praktiken i spillror. Ett av få hus som klarat sig var deras kommunhus dit boende sökte sig för att hjälpas åt att laga prylar från hemmen, prylar som fallit offer för vädrets brutala makter.

Initiativet väckte en tanke hos Stefan Ottmar, sedan barnsben pryltokig och nyfiken på hur olika mojänger hänger ihop och hur man kan utveckla dem.

Det måste inte inträffa några katastrofer för att något liknande skulle kunna anordnas här hemma, menar han, väl medveten om att många i dag hellre köper en ny pryl än försöker laga den som gått sönder.

Ibland kan det såklart vara befogat att öppna plånboken och köpa nytt, men långt i från alltid, berättar Stefan Ottmar.

Stefan Ottmar vänder sig främst till en äldre målgrupp som vill kunna behålla sina älskade prylar längre, men som inte vet hur man ska göra för att laga dem.

Stefan Ottmar vänder sig främst till en äldre målgrupp som vill kunna behålla sina älskade prylar längre, men som inte vet hur man ska göra för att laga dem. Foto: Joel Winqvist

I maj i år drog han så igång sina "fixarträffar" på Pixlapiren, dit vem som helst oavsett hur händig man är kan komma med sina inte så väl fungerande prylar för att få hjälp, och hjälpa andra.

– Det började ju faktiskt som ett miljöprojekt, men har ju lett till att människor som aldrig tidigare har träffats kan mötas och göra något ihop. Oavsett vilken social status eller religion man har. Det behöver inte vara så svårt, säger han.

Han fick i våras medel från stadens visionsfond som bland annat gick till inköp av verktyg, och nu anordnar han träffar varje lördag.

– Man tar med sig sina prylar dit och så meckar man och hjälps åt. Det bygger broar, säger han och refererar till de sociala mötena som uppstår, att man gör klimatet en tjänst och kanske kan spara sig en slant på kuppen.

– Det kan bli att prylar får nytt liv och får leva i flera år till, istället för att de kastas. Och går de inte att laga, eller visar sig bli för dyra att reparera, så har man åtminstone hjälpts åt att få den rätt sorterad, förklarar han.

En hel del prylar är svåra att reparera för en hobbyfixare, påpekar Stefan Ottmar som berättar att hushållsapparater som brödrostar, hushållsassistenter och radioapparater brukar ligga på rätt fixa-själv-nivå.

– Prylar är ju min OCD-grej, erkänner prylnörden som gärna meckar med grejer hemma.

Han visar stolt upp en bild i sin telefon som föreställer en begagnad väska han köpt, som han byggt om genom att bygga in mobila högtalare, en förstärkare och ett handtag.

En väskradio av personligt snitt, skulle man kunna säga.

– Jag köper inte något nytt förrän jag har konstaterat att det inte går att laga den, menar han.

Fixarträffar

Hålls på Pixlapiren på Oceangatan 2 i Helsingborg, varje lördag mellan klockan 11 och 16.

Publicerad 05 November 2019 10:00