Carolina Tholander.

Carolina Tholander. Foto: Sabina Wixner

Sångfågeln ska fylla Mariakyrkan – välgörande gala gör comeback

Carolina Tholanders operagala ska stötta hjärt- och lungforskningen

HELSINGBORG.

Med verk av storheter som Mozart, Verdi och Puccini väcker Carolina Tholander liv i sin operagala för välgörande ändamål i Mariakyrkan.

Sångnamn som Susanne Resmark, Johanna Sannefors, Laine Quist, Martin Rask, och Valentin Lundin med flera kommer att vara på plats sönsdagen den 17 november och bjuda på skönsång.

Det bjuds även på vissa musikaliska inslag, berättar Carolina Tholander, operasångerskan från Ekeby.

Stora delar av intäkterna kommer att gå till Hjärt- och lungfonden.

Operagala, det låter pampigt?

– Jo, men det tänker jag att det ska vara lite pampigt. Helsingborg är väl ingen stad man förknippar med opera. Det finns inget operahus här men väl ett fint konserthus. Men det känns kul att kunna lyfta den här konstformen lite grann och det finns absolut plats för opera i Helsingborg.

Senast du gav dig på den här operagalan var 2014. Kör du med femårsintervaller?

– Ja, det kan man ju undra. Direkt efter förra gången var det flera som sa att det här måste ju göras nästa år igen. I mitt stilla inre tänkte jag att "nej det går inte". För det är ett så stort arbete som ligger bakom. Nu så har det gått en tid och jag kände att nu är det läge att hitta på nåt igen. Förhoppningsvis kan vi göra den ännu lite bättre. Men det återstår att se.

Det är inga dåliga kompositörer och sopraner som ligger bakom musiken ni ska spela. Ökar det risken för mer nerver?

– Alltså, jag tror att som artist så är det alltid en viss nerv inblandat oavsett vilken genre det gäller eller oavsett hur många man kommer att sjunga för, eller vilket namn man är. Det gäller att kunna omvandla sin nervositet till något postiivt, till en adrenalinkick. Och så är det väldigt kul att kunna samla mina vänner och få lov att jobba med dem. Man blir ju äldre, och det kan vara svårt att få tiden att räcka till. Då får man jobba ihop med dem istället.

Helsingborgs operagala

Sker den 17 november i Mariakyrkan, mellan 17.00 och 18.15

Publicerad 06 November 2019 09:59