Köttkvarnen var inte rengjord efter använding. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Köttkvarnen var inte rengjord efter använding. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Adobe stock

Snusk akutstänger restaurang

Bristerna så allvarliga att förbudet kryddades med viteshot

HELSINGBORG.

Miljökontoret stänger en restaurang med omedelbar verkan. Bristerna var så allvarliga att besökarna riskerade att bli sjuka. Restaurangen hotas av böter om de bryter mot förbudet.

– Jag känner inte att jag vill gradera bristerna. Jag vill inte säga så mycket mer än det som står i rapporten, säger Peter Svensson, handläggare på miljökontoret.

Det var den 30 oktober som miljökontoret besökte restaurangen under en förmiddag då maten förbereddes för dagen. Lokalen och utrustningen var smutsig såväl som kylar och frysar.

I en skål låg deg och jäste övertäckt av en kockrock och en smutsig frottéhandduk. Kartonger med kyckling förvarades för varmt i beredningsutrymmet. Köttkvarnen var inte rengjord efter användning och förvarades i ett bleck med köttfärs.

När inspektörerna öppnade kylskåpen hittades grönsaker förvarade med rå kyckling. Kycklingen var marinerad i en plastback utan lock. Det var kletigt av marinad i kylskåpet. Kycklingar som skulle grillas hämtades av personalen med bara händerna.

Flagnande färg från väggar och tak hittades på utrustning och inredning. Svartfärgad påväxt hittades på lister.

Dessutom hittades städutrustning och rengöringsmedel i beredningsrummet där maten hanterades. Något omklädningsrum fanns inte, ytterkläder hängde i bageridelen.

Om restaurangen väljer att hålla öppet hotas de av böter på 20 000 kronor per tillfälle.

Finns det något tecken på att någon blivit sjuk av bristerna?

– Nej, säger Peter Svensson.

Har ni bokat in någon ny kontroll?

– Nej, nu ligger bollen hos verksamheten, säger Peter Svensson.

VARFÖR SKRIVER VI INTE VEM DET ÄR?

Namnpublicering av enskilda personer och företag är en svår fråga eftersom det kan innebära risk för publicistisk skada. Å andra sidan ska man också ta hänsyn till det som vi inom svensk press kallar allmänintresse. Lokaltidningen gör alltid en bedömning i det enskilda fallet. Den här gången har vi valt att inte namnge verksamheten eftersom den är nedstängd, och därmed inte utgör någon direkt hälsofara för konsumenter.

Kan restaurangen öppna igen?

Beslutet om förbud kan omprövas om restaurangen förbättrar underhållet, rengöringen och ordnar separata utrymmen för omklädning och städutrustning.

Dessutom måste rutinerna för livsmedelshygien upprätthållas. Miljökontoret tycker också att det är dags att se till att personalen har kunskaper anpassade till sina arbetsuppgifter och känner till rutiner om livsmedelssäkerhet och hygien.

Publicerad 06 November 2019 11:29