Enligt Eric André är det en mindre grupp människor i Helsingborg som inte hanterar fordonen på rätt sätt.

Enligt Eric André är det en mindre grupp människor i Helsingborg som inte hanterar fordonen på rätt sätt. Foto: Joel Winqvist

Väktare ska kunna anmäla busåkare – som bötfälls och stängs av

Ny överenskommelse mellan staden och uthyrare

HELSINGBORG.

Nu ska polis och väktare kunna anmäla busåkare och felparkerare på hyrda elsparkcyklar. Detta är en av åtgärderna i en ny avsiktsförklaring som staden och uthyraren Voi har enats kring.

Uppgörelsen presenterades på en pressträff under onsdagen.

De flesta av de nya åtgärder som man nu sätter in är redan kända och beslutna av stadsbyggnadsnämnden för en tid sedan, som Lokaltidningen har skrivit om.

Det handlar bland annat om att införa böter för de som parkerar fel, att man öppnar upp två stycken parkeringar för elsparkcyklar längs med Järnvägsgatan, att öka kontrollen av felparkerade fordon och att kunna stänga av så kallade busåkare och vandaler som missbrukar fordonet.

När det kommer till det sistnämnda så kommer vaktbolag och patrullerande poliser att på test kunna identifiera de som inte sköter sig och anmäla det hela. Det leder sedan till att Voi kan stänga av konton tillhörande syndarna.

– Det är nödvändigt att visa att scootrarna är ett transportmedel och inte en leksak som vissa har använt det som, menar Eric André som är Nordenchef på Voi.

De som använder sparkcyklarna ska ta sitt ansvar

Testet med väktare och polis börjar omgående och inledningsvis kommer satsningen att göras vid bussön på Knutpunkten. På just den här platsen har man upplevt mycket strul med elsparkcyklar, berättar Oskar Grönvall, trafikchef på staden.

– Vi vill göra det tydligt att de som använder sparkcyklarna ska ta sitt ansvar, menar han.

Eric André och Oskar Grönvall har skakat hand på en ny avsiktsförklaring.

Eric André och Oskar Grönvall har skakat hand på en ny avsiktsförklaring. Foto: Joel Winqvist

Oskar Grönvall visar upp sin mobila telefon. Han har loggat in i Voi-appen. Ett stort antal röda punkter syns på skärmen. De visar alla zoner i vilka det är förbjudet att parkera sin elsparkcykel på i dag i Helsingborg.

– Rent praktiskt ska det inte gå att parkera på en förbudszon, men vissa gör det ändå, förklarar Eric André.

Detta handlar om de som rent fysiskt enbart har ställt sin cykel på platsen men inte loggat ut, alltså inte har parkerat "rätt" i systemet. I ett sånt här fall kan felparkeraren bötfällas med 250 kronor, en summa som sedan växer beroende på hur länge man felparkerar och hur lång tid man har kört tidigare.

Nordenchefen på Voi är av uppfattningen att det är ett litet antal människor som idag inte sköter sig.

– Det är en liten klick som missköter sig, betonar han.

Den andra uthyraren i Helsingborg, Lime, omfattas inte av den här nya uppgörelsen då företaget kommer att göra ett vinteruppehåll för uthyrning av sparkcyklar i staden.

Lime utvärderar och analyserar nu tiden som varit hittills i Helsingborg för att sedan ta ett beslut om framtiden.

–Vi kommer att ha fortsatta diskussioner med dem, menar trafikchefen på staden.

Publicerad 09 November 2019 00:00