Stina Eriksson gör titelrollen, iklädd sagoklänning och meterlånga flätor.

Stina Eriksson gör titelrollen, iklädd sagoklänning och meterlånga flätor. Foto: Joel Winqvist

Knasig folksaga gör comeback på teatern: "Det är lite skruvat"

Ny version av bröderna Grimms saga

HELSINGBORG.

En flicka vars mamma byter bort henne mot en magisk växt men som sedan får en ny moder som ger henne allt, utom frihet. Nu gör bröderna Grimms skruvade folksaga Rapunzel comeback på Helsingborgs stadsteater, endast två år efter att den spelades här förra gången.

Till skillnad från då är det den här gången Stina Eriksson som ikläder sig titelrollen. Nu repar hon för fullt inför Rapunzel, årets familjeföreställning på stadsteatern, som har premiär fredagen den 15 november.

De Rapunzeltypiska iögonfallande långa flätorna hasar efter henne när hon vankar av och an på stadsteaterns golv när Lokaltidningen träffar henne för att ta henne på pulsen.

Nu har bröderna Grimms folksaga Rapunzel premiär.

Nu har bröderna Grimms folksaga Rapunzel premiär. Foto: Joel Winqvist

Är det svårt att hålla ordning på dem?

– Det har varit väldigt svårt, speciellt i början när jag skulle lära mig hoppa hopprep och dansa. Men till slut kommer man på att här kan jag dra in dem lite, där kan jag snurra upp dem på axeln. Men absolut har jag snubblat på dem och fått blåmärken och brännmärken på knäna.

Såg du stadsteaterns version av Rapunzel 2017 och vad blir skillnaden?

– Jag har sett den på video (i efterhand). Det blir skillnader eftersom vi är så många nya i ensambeln och man gör olika tolkningar av rollerna. Jag gör ju min grej av min karaktär. Likheterna är den vackra scenografin, musiken, lite koreografi. Det är likt men det är också många smådetaljer som är nya. Så både och får jag säga.

Stina Eriksson gick klart utbildningen på Malmö teaterhögskola i våras.

Stina Eriksson gick klart utbildningen på Malmö teaterhögskola i våras. Foto: Joel Winqvist

Är det en svår roll att sätta sig in i?

– Alltså, svår på det sättet att det är väldigt mycket som händer på kort tid i pjäsen. I och med att hon lämnas bort när hon är nyfödd, går från bebis till barn till tonåring, till halvt vuxen. Och att hon hittar sin egen röst, sin egen vilja från att ha varit instängd. Att få med sig hela det bagaget, det är en utmaning.

En handling där din karaktär byts mot en växt, och där titelpersonen låses in i ett torn utan dörr. Den låter lite knasig?

– Jag tänker som många gamla fabler från förr, att det är lite konstigt, lite skruvat. Men ofta bottnar det i att den säger något fint i slutändan. Som hur viktigt det är att inte låsa in en annan människa, och bestämma över hennes åsikter eller tycke och smak. Hur viktigt det är att få ha en fri vilja, som inte alls är självklart i vår värld. Man kan göra så mycket återkopplingar från då till nu. Sen är den ju sagolik.

Det utlovas mycket musik. Är det en musikal man ska förvänta sig?

– Nja, jag skulle säga musikteaterföreställning. Det är mest talad text, men med mycket vacker musik och några sånger. Ja, musikteater!

Rapunzel

Spelas mellan den 15 november 2019 och 11 januari 2020 på Helsingborgs stadsteater. Disneyfilmen Trassel som hade premiär 2010 är baserad på Grimms saga om Rapunzel.

Publicerad 12 November 2019 10:30