Stöldgodset som bland annat kommer från stölder från Postnord i Danmark hittades i samband med en tillsyn i en industrilokal i Helsingborg.

Stöldgodset som bland annat kommer från stölder från Postnord i Danmark hittades i samband med en tillsyn i en industrilokal i Helsingborg. Foto:

Stor hälericentral avslöjad: Stölder från Postnord och företagsinbrott

Stöldgods för 750 000 kronor hittat – Nu åtalas man från Helsingborgstrakten

HELSINGBORG.

Stöldgods för över 750 000 kronor har hittats i en industrilokal Helsingborg. Det handlar bland annat om kläder, dyra verktyg och tv-spel. Varorna har stulits från framförallt Postnord och byggföretag. Det är samma fastighet där man nyligen hittade 23 övergivna undulater.

Lokaltidningen berättade nyligen om att 23 undulater hittats övergivna i en lagerlokal i Helsingborg medan ägarna satt frihetsberövade av polis och inte gick att få tag på av miljöförvaltningen och länsstyrelsen.

Nu kan vi berätta att frihetsberövandet berodde på att en man nu åtalas för att ha förvarat stöldgods i lokalerna för hela 750 000 kronor. Brottet bedöms av åklagare som grovt häleri. Brottet har varit vanemässigt och i stor omfattning.

Man fattade misstankar om att det kunde finnas något bakom en dörr

– Det här ärendet var från början ett gemensamt tillslag mot fastigheten med gränspolisen, tullen och miljöförvaltningen som gjorde ett tillslag. De skulle ha tillsyn. Ärendet var först inte polisiärt. Men man fattade misstankar om att det kunde finnas något bakom en dörr i fastigheten där man ville komma in, säger åklagare Sarah Tibell.

Det finns 17 målsägande i ärendet som både är företag och privatpersoner. Det finns över hundra varor i beslag. Men allt har inte kunnat kopplas till sina rättmätiga ägare.

Uppenbart att det här var en hälericentral

– Man menade att det här uppenbart avser stöldgods. Mycket var förpackat i originalförpackningar. Det var finare verktyg, kläder, skor och väskor. Men det fanns mycket annat också. Det var uppenbart att det här var en hälericentral, säger Sarah Tibell.

Den man som var på plats och hade nyckel till det låsta rummet är den som nu åtalas.

Varorna kommer framförallt från tre kategorier av brott enligt Sarah Tibell. Det handlar om inbrott i lastbilar, containrar och byggverksamheter där man stulit verktyg.

– Sedan är det en väldig massa kläder och skor som är stulna i Danmark av Postnord. Vi vet inte om det är under transport eller på postcentralerna. Där finns originalförpackningar, etiketter och adresser till privatpersoner. Det är också väldigt mycket tv-spel, säger Sarah Tibell.

Den tredje kategorin är verktyg och batterier av dyrare märken i originalförpackningar.

Vad vet ni om vad varorna skulle ta vägen?

– Vi har inga närmare uppgifter än att han säger att de skulle säljas på loppis. En del har nog förvarats åt andra, säger Sarah Tibell.

Det rör sig om samma lokal där man hittade ett stort antal burfåglar, vilket Lokaltidningen berättat om tidigare.

Ja, det fanns 23 levande undulater i burar.

– Ja, det fanns 23 levande undulater i burar. De omfattas inte av åtalet. Det finns ingen utredning gällande dem utan de togs om hand på plats, säger Sarah Tibell.

Vad yrkar du på för straff?

– Jag gör gällande att det är ett grovt brott eftersom man bedrivit verksamheten i stor omfattning. Jag vill inte föregripa händelserna men ett fängelsestraff på ett år kan vara aktuellt, säger Sarah Tibell.

Publicerad 12 November 2019 14:59