Nakna har stört sig på badare med badkläder på.

Nakna har stört sig på badare med badkläder på. Foto: Adobe Stock samt pressbild

Badfantaster i nakenfejd: "Känner sig uttittade"

Frågan om hur naken man ska behöva vara har väckts

HELSINGBORG.

Det har under året utvecklats en form av nakenfejd mellan gäster på Kallis. Så pass att ledningen i somras kände sig manad att trycka upp särskilda nakenanvisningar.

Under året har allt fler besökande på Helsingborgs norra kallbadhus Kallis bastat, solat och badat på anläggningen iförda bikini eller badkläder. Detta har skapat en irritation bland de gäster som vistas på anläggningen nakna.

Det tvingade ledningen att i somras sätta upp särskilda skyltar om vad som gäller, på Kallis och på Pålsjöbaden. Det berättar anläggningsföreståndare Mia Jansson som menar att det är naket som gäller, oavsett om man bastar, solar i solstol på anläggningen eller badar i anslutning till kallbadhuset. Det är dock tillåtet att ha handduk på sig när man bastar.

Vi är av hävd ett nakenbad och vi har en bastukultur här

– Vi tog upp detta i somras. Våra gäster har gjort ett aktivt val när de har betalat inträdesbiljetten till oss. Vi är av hävd ett nakenbad och vi har en bastukultur här. Det vill vi värna om, förklarar hon.

Hon menar att det finns alla möjligheter för de som vill bada med badkläder eller bikini på att göra det på närliggande stranden Fria bad.

I samma takt som allt fler började åtnjuta Kallis bekvämligheter i badkläder, kände fler nakenbadare sig uttittade. Att påklädda gäster tittade på dem för att de var nakna.

Kallis i Helsingborg.

Kallis i Helsingborg. Foto: Pressbild

Mia Jansson undrar hur folk hade reagerat om det omvända hade skett.

– Det hade varit samma sak jag om jag hade lagt mig helt naken på Fria bad för att sola. Då hade jag verligen känt mig uttittad. Så känner våra gäster när folk kommer in här med badkläder på, förklarar hon.

Vi har pratat med en av alla gäster som regelbundet brukar besöka Kallis. När hon besökte anläggningen en dag i oktober och gick in på damavdelningen möttes hon av en av de skyltar som ledningen satt upp. På texten stod det "Här på Kallis solar och badar vi nakna", med ordet nakna understruket.

Det här retade upp kvinnan, som vill vara anonym i tidningen. Hon anser inte att det i anläggningens regelbok framgår att man måste vara naken om man vill sola och bada på Kallis eller Pålsjöbaden.

– Vad gör det för skillnad om du har baddräkt eller bikini på dig när du solar eller badar, frågar hon sig.

Hon pekar också på att det inte minst för kvinnor i de övre åldrarna kanske inte alltid är så roligt att visa upp sin helnakna kropp för andra. Det här är en form av överdriven myndighetsutövning från kommunens sida, tycker hon.

– Inte alla är bekväma med att sola och bada nakna men vill ändå besöka Kallis. Den här typen av regler i en anläggning som kommunen driver gillar jag inte, menar hon.

Däremot anser hon det vara helt rätt att man inte ska ha mer än en handduk på sig inne i bastun, av hygieniska skäl.

För anläggningsföreståndare Mia Jansson är det viktigt att peka på att ett kallbadhus, ett nakenbad, är en plats där man ska få vara precis som man är. Inte minst i tider med rådande kroppsideal och så vidare.

– Du är perfekt i vilken form du än kommer. Inför gud och i bastun och badet är vi alla lika. Man är där för att njuta och koppla av.

Tyck till!

Delta i debatten på vår Facebooksida Lokaltidningen Helsingborg/Höganäs

Publicerad 13 November 2019 09:37