Platschef Per-Erik Petersson menar att en milstolpe i projektet nu är nådd.

Platschef Per-Erik Petersson menar att en milstolpe i projektet nu är nådd. "En lättnad att äntligen ha ringen på plats!" Foto: Studio-E/Rickard

Milstolpe i arbetet med nya vattentornet

Ringen är komplett – och cirkeln sluten

HELSINGBORG. Cirkeln är sluten. Åtminstone om man ser till den ring som ska utgöra högreservoaren på det kommande vattentornet. För nu är den komplett. Samtliga 24 betongdelar, som även kallas för monoliter, har nu satts på plats.

Två jättekranar, två av Sveriges absolut största, utförde nyligen det tunga arbetet.

– Att nu se cirkeln stå klar är en oerhörd lättnad, för den här delen av arbetet råder vi inte alltid själva över. Vi är beroende av att så många yttre faktorer ska klaffa, som att kranarna kommer hit i tid och att vädret är rätt, säger platschefen Per-Erik Petersson, i ett pressmeddelande.

Arbetet med de här delarna har stött på lite patrull senaste tiden. Dels blev kranarna försenade eftersom ett annat arbete i Norrland drog ut på tiden. Och i måndags i förra veckan blåste det för mycket för att arbetet skulle kunna genomföras.

Sifferkoll

Vattentornets högreservoar, alltså den övre ringen, står på pelare 28 meter ovan mark och varje del är 11 meter hög. Servicetornet blir däremot tornets högsta punkt med sina 42 meter.

Tornet ska ligga utmed Österleden och beräknas kunna tas i bruk hösten 2020.

Publicerad 16 November 2019 00:00