Julstämning med amerikansk musik och mat blir det i Strövelstorps bygdegård när Josefin

Julstämning med amerikansk musik och mat blir det i Strövelstorps bygdegård när Josefin "Smulan" Liljegren, Sanja Streuli och Nina Åkerlund arrangerar julshow. Foto: Martin Wingren

Amerikansk julshow utan julmat: "Blir glitter och glamour"

STRÖVELSTORP.

En julshow med julstämning fast utan Janssons frestelse och köttbullar. Istället blir det amerikanskinspirerad mat och musik i bygdegården i Strövelstorp.

Av
Martin Wingren

– Det blir inga vadmalstomtar utan glitter och glamour, säger Nina Åkerlund som arrangerar Christmas Under the Mistletoe tillsammans med Josefin "Smulan" Liljegren och Sanja Streuli.

Föreställningen anordnas för tredje året, i Strövelstorps bygdegård, och den börjar redan bli en tradition för många, berättar de.

– Vi har fått stammisar som tycker att det är en tradition att komma hit. Det är en tillgänglig bygdegård och bussen stannar precis utanför, säger Sanja Streuli.

– Det finns många julshower men många kör helt annan musik, vi är en av få som har riktig julmusik. Men det blir inget vanligt julbord, det blir en buffé som är inspirerad av amerikanska jultraditioner, även dessertbuffén har amerikanskt tema, säger Nina Åkerlund.

Hon är förtjust i det amerikanska sättet att fira jul och showen blir därefter.

– Jag är en julfantast som älskar 40, 50- och 60-talsjul och skulle vilja flytta in i en Hollywood-julfilm. Det blir gärna Frank Sinatra och Ella Fitzgerald-musik, säger Nina Åkerlund.

Hur är reaktionerna på att det är en julshow utan julmat?

– "Halleluja", utbrister Sanja Streuli med ett skratt.

– Det är många som är glada för att det finns ett alternativ och ser det som en befrielse att det blir annan mat, fortsätter hon.

Julstämning fast ingen julmat. Showen Christmas Under the Mistletoe arrangeras i Strövelstorps bygdegård.

Julstämning fast ingen julmat. Showen Christmas Under the Mistletoe arrangeras i Strövelstorps bygdegård. Foto: Privat

Att det ska vara julstämning är däremot viktigt, menar de.

– Stämningen är det viktigaste. Det ska vara en familjär känsla, som att vara med på en privat fest eller i någons ombonade vardagsrum, säger Josefin "Smulan" Liljegren".

De tre kompletterar varandra som arrangörer och de åker även runt till bland annat företag med sin julshow, i olika format. I samband med julskyltningen i Helsingborg den 1 december kommer de även att synas på Terrasstrapporna.

– Vi är tre pusselbitar som passar ihop. Sanja är lite Celine Dion, Smulan står för det countryaktiga och jag är glittret i granen, säger Nina och ler.

– En nyhet för i år blir att vi har egenskrivet material, så det blir premiär för en del låtar, säger Josefin.

– Det kan bli framtida hits i Strövelstorp, det är här det som det händer, avslutar Sanja med ett skratt.

Christmas Under the Mistletoe

Julshowen äger rum fredag-lördag 29-30/11, 6-7/12 samt 13-14/12. Läs mer på bygdis.se

Publicerad 17 November 2019 00:00