Kaninerna med de stora oskuldsfulla ögonen på plats utanför Dunkers.

Kaninerna med de stora oskuldsfulla ögonen på plats utanför Dunkers. Foto: Joel Winqvist

Stora mysteriet vid Dunkers – vem reser den liggande kaninen?

Staden tvingas lägga ner kaninen igen med kranbil

HELSINGBORG.

Det som regelbundet sker utanför Dunkers kulturhus är ett enda stort mysterium. Två av de fem utplacerade kaninerna ska enligt konstverkets gällande upplägg ligga ner. Men av en outgrundlig anledning är det någon som reser en av de liggande kaninerna upp. Frågan är vem?

De fem kaninerna utgör den permanenta utställning som möter besökarna som ska in på Dunkers kulturhus. Kaninerna, med de stora oskuldsfulla ögonen, är det konstnären Marianne Lindberg de Geer som ligger bakom. Verket ställdes dit år 2010 och kallas för "A study in unhuman sexual expectations", eller på svenska "en studie i omänskliga sexuella förväntningar".

Tanken med konstinstallationen är att tre kaniner ska stå upp, och de resterande två ligga ner.

Men alla verkar inte hålla med om att det är så här det ska gå till.

Två liggande och tre stående. Ordningen var återställd när Lokaltidningen var på plats utanför Dunkers med kameran i högsta hugg.

Två liggande och tre stående. Ordningen var återställd när Lokaltidningen var på plats utanför Dunkers med kameran i högsta hugg. Foto: Joel Winqvist

Någon eller några okända personer har nämligen tagit för vana att då och då resa en av de liggande kaninerna upp. Detta har vållat rejält huvudbry hos de konstansvariga i staden.

Vem är det som gör så här mot kaninen? Vad är syftet? Och hur bär de sig åt? Frågorna hopar sig i detta mysterie kring Dunkers.

– Kaninen väger så mycket att vi får ta hjälp av en kranbil för att lägga kaninen ned igen, berättar Christina Gräbe, konservator på Kulturmagasinet på Helsingborgs muséer, i ett pressmeddelande.

Det finns fler exempel på offentliga konstverk i stadsmiljö som får utstå allmänhetens påverkan. Till exempel att okända avlägnsar och snor delar av ett verk. Ofta kommer de dock tillbaka senare, förklarar Christina Gräbe.

Ett exempel är skulpturen "Jakt" i Slottshagen, vars spjut har försvunnit några gånger.

– Vi har fått ta fram ett nytt spjut, nu sitter det fast ordentligt i alla fall. Någon satte också en vägkon på skulpturens huvud vid något tillfälle, säger hon.

Magnus Stenbockstatyn har i omgångar fått ny tillfällig beklädnad.

Magnus Stenbockstatyn har i omgångar fått ny tillfällig beklädnad. Foto: Adobe Stock

Ibland har skulpturer fått finna sig i att kläs i mössor eller särskilda plagg.

– Om det inte skadar skulpturen så kan det väl få sitta lite. ”David” på Stortorget brukar exempelvis ha en tomteluva till jul, berättar Christina Gräbe.

Magnus Stenbocksstatyn har också fått förfrågningar. En gång ville några konstärer klä in Helsingborgs kanske mest kända staty i aluminium.

– Det förbjöd vi. Det skulle kunna bli galvaniska spänningar och det var inte bra. En del butiksägare vill sätta ljus på skulpturerna, men i så fall ska man inte använda ståltråd, för det kan repa, säger konservatorn.

Publicerad 18 November 2019 11:23