Misshandeln stoppades av kollegor till överläkaren.

Misshandeln stoppades av kollegor till överläkaren. Foto: Adobe stock

Dömd för misshandel av överläkare överklagar

Tilltalad: "Han anföll mig först"

HELSINGBORG.

En 27-årig man som hamnade i handgemäng med en överläkare överklagar sin misshandelsdom till Högsta domstolen. Mannen menar att han blev attackerad och använde sig av självförsvar. Läkaren fick ta emot upprepade knytnävsslag i ansiktet så att blodet stänkte över väggarna.

Mannen är dömd för våld mot tjänsteman i både tingsrätten och hovrätten. Men nu överklagar han till högsta instans.

"Hur kan en läkare med sund mentalt tillstånd agera genom att attackera en patient med en psykisk sjukdom och ändå vinna domen? Han attackerade mig först och började med våld först och jag reagerade i självförsvar" skriver 27-åringen i sin överklagan.

Händelsen inträffade 1 oktober 2018 i samband med ett besök gällande ett eventuellt förnyat intyg om arbetsoförmåga. Läkaren ville inte utfärda ett sådant och 27-åringen blev arg. Läkaren har berättat att han försökte gå emellan när patienten blev aggressiv mot sin mor, som var med vid tillfället.

Enligt läkaren stoppade han 27-åringen från att slå sin mor. Därefter överöstes han med knytnävsslag i ansiktet och mot magen.

Handgemänget stoppades när annan personal skyndade till. En man i personalen berättar hur golv och väggar hade utsatts för blodstänk.

Enligt domarna i fallet led 27-åringen av en allvarlig psykisk störning under brottet men han uppfyllde inte kraven för rättspsykiatrisk vård.

I hovrätten dömdes 27-åringen till villkorlig dom och dagsböter på totalt 3 500 kronor. Han skulle också betala skadestånd till läkaren på 12 715 kronor.

Publicerad 21 November 2019 11:53