Martin Falkman bodde i Helsingborg fram till att han var 28 år gammal. Numer bor han i Stockholm.

Martin Falkman bodde i Helsingborg fram till att han var 28 år gammal. Numer bor han i Stockholm. Foto: Marcus Lundstedt samt Adobe Stock

Helsingborgaren började skriva bok med författare han aldrig hade träffat

Udda upplägg för Martin Falkmans nya roman

HELSINGBORG.

Martin Falkman från Helsingborg återvänder till mörkret när han nu släpper sin fjärde bok. Denna har han skrivit ihop med Sara Olsson, som han fick kontakt med på sociala medier. Faktum är att när de väl började skriva på boken tillsammans så hade de aldrig träffats i det verkliga livet.

Man undrar ju hur det här gick till. Det låter lite galet.

– Ja, det är faktiskt det och det kan inte vara särskilt vanligt. Redan för några år sedan blev jag nyfiken på att skriva en bok ihop med någon annan. Så fick jag kontakt med Sara på sociala medier och jag kände att hon hade ett uttryck som påminde om mitt eget. Vi började snacka och landade ganska snabbt i att vi skulle skriva något ihop.

Hur gick ni till väga?

– Vi började bolla lite idéer. Jag hade tankar på en manlig huvudkaraktär vid namn Jack, som jag ville skriva om, och hon på en kvinnlig som heter Viktoria. Så vi skrev våra karaktärers berättelser på var sitt håll ett tag. En enkel uppdelning men som funkade väldigt väl. Efter att berättelsen var färdigskriven började vi mer diskutera saker ihop, göra ändringar och justera en massa saker.

Men när i processen sågs ni för första gången på riktigt?

– Ja, det gick några månader inan vi sågs för första gången. Då hade vi redan kommit en bra bit på vägen med boken. Jag upplevde det som otroligt skönt att skriva med någon annan. Ofta är man rätt ensam som författare, man brottas med texten själv hela tiden.

Vann ni något på att inte träffas i början, tror du?

– Det kan vara en fördel. Det ledde till att vi skrev i ren inspiration, vi kunde fokusera på texten. Jag tror inte att det alltid är så lätt att skriva ihop med någon annan. Vi träffade någon nerv där som gjorde att det flöt på otroligt bra.

Boken heter "Dolt under jord" och är en spänningsroman. Vad handlar den om?

– Boken handlar om de här två personerna som är ensamma i sina liv och plågade på olika sätt. När de möts är de inte beredda på vad som ska hända, då sätts en kedja av händelser igång som utmanar deras tillvaro. Som alltid är mina böcker rätt mörka berättelser, och handlar om vad som döljer sig bakom en människas fasad. Även den här boken rör sig mycket i det området.

Du blev ju faktiskt författare till viss del på grund av din ångest som du hade då. Du började skriva ner dina tankar som ett sätt att bearbeta måendet. Hur mår du idag?

– Jag måste säga att för mig är skrivandet ett sätt att hålla måendet på en bra nivå, att bearbeta de mörka tankarna. Jag mår bra i det hela idag, men i perioder kan jag ha ett mörkt sinne. Jag kan alltid rekommendera folk att skriva för det har goda effekter.

Heta tips

Två författare som helsingborgaren inspireras särskilt mycket av i sitt författarskap:

David Peace. "Han skriver otroligt mörkt och febrigt och krävande. Men också vackert."

Christoffer Carlsson. "Är otroligt bra på att berätta bra historier och har ett väldigt bra språk. Otroligt skicklig."

Publicerad 24 November 2019 00:00