Bild på häxsot i en av de aktuella lägenheterna. Karin Nilsson från Hyresgästföreningen på bild.

Bild på häxsot i en av de aktuella lägenheterna. Karin Nilsson från Hyresgästföreningen på bild. Foto: Helena Frisk samt pressbild

Mystiskt "häxsot" i lägenheter – omtvistat fenomen upp i hovrätten

Frågan är: Vem är ansvarig för att fixa till det?

LARÖD.

Det är ett omtvistat fenomen som kommit att kallas för "häxsot". Men hur har det tillkommit och vems är ansvaret? Nu ska två fall upp i hovrätten och domen kan komma att bli prejudicerande.

Det handlar om en märklig mörk sotig beläggning som visar sig på tak och väggar i bostäder inomhus.

Just nu är det två hyresgäster i Laröd som plågats av detta fenomen som ska tas upp i hovrätten.

Under flera års tid ska de ha påpekat problemen för sin hyresvärd, men utan gehör. Hur det mystiska sotet har tillkommit beror på vem man frågar. Ställs frågan till de drabbade hyresgästerna, så kommer svaret att de drabbats av detta så kallade "häxsot" som de inte själva kunnat råda över. Men hyresvärden menar att hyresgästerna själva har orsakat sotet genom att ha haft tända ljus.

Man har därför vänt sig till Hyresgästföreningen för hjälp.

Ärendet är oerhört intressant även när det gäller hur liknande fall kommer att bedömas i framtiden

– Vi har tittat på många vetenskapliga artiklar som stödjer att så kallat häxsot existerar. Det påverkas av temperaturskillnader och verkar ha ett samband med bland annat kalla väggar och bristande ventilation, säger Karin Nilsson, jurist på Hyresgästföreningen region norra Skåne, i ett pressmeddelande.

Bild på två fall av så kallat

Bild på två fall av så kallat "häxsot". Foto: Pressbild

– Utomlands är fenomenet känt som "black magic dust". Nu blir vår uppgift att övertyga Hovrätten och vi kommer påpeka att det finns åtgärder som hyresvärden kan vidta för att hyresgästerna ska bli av med detta, fortsätter hon.

Hennes kollega Tobias Gradén menar att en eventuell dom kommer bli vägledande.

– Ärendet är oerhört intressant även när det gäller hur liknande fall kommer att bedömas i framtiden. Det vill säga, om det uppstår ett fel i lägenheten och det inte går att avgöra vems fel det är, vem är då ansvarig för att åtgärda problemet, frågar han sig.

Parterna ska mötas i hovrätten den 3 och 4 december. Frågan är om rätten kommer att erkänna häxsot som ett fenomen, och vems ansvaret är för att ta bort det.

Fortsättning följer...

Publicerad 25 November 2019 11:37