23 elsparkcyklar fiskades upp under Delfinens senaste städdykning. Även plastmöbler är vanligt förekommande fynd på sundets botten.

23 elsparkcyklar fiskades upp under Delfinens senaste städdykning. Även plastmöbler är vanligt förekommande fynd på sundets botten. Foto: Privaet samt Jonny Magnusson

Uppfångade elsparkcyklar och plastmojänger – nu prisas dykarklubb för sin miljögärning

Delfinen får årets miljöpris av staden

HELSINGBORG.

Elsparkcyklar, plastmöbler, kundvagnar och mängder med fimpar. Nu prisas lokala sportdykarklubben Delfinen för sin 16 år långa insats för att rensa Helsingborgs havsbotten från dumpade prylar.

Ovanstående mojänger är bara ett axplock av vad dykarna brukar upptäcka under ytan. Elsparkcyklarna har tillkommit senaste månaderna efter att de började hyras ut i stadskärnan. 23 stycken fiskades upp under senaste städtillfället.

Denna långa gärning för miljön har inte gått Helsingborgs stad förbi. Nu får klubben stadens årliga miljöpris.

– Att få stadens miljöpris är stort, för en liten klubb som oss. Vi kämpar verkligen för att få så många ögon som möjligt under vattnet för att visa hur det står till där nere, säger Fredrik Pålsson, som är ordförande i klubben, i ett uttalande.

Bild från när Fredrik Pålsson (tiull vänster) och Jonny Magnusson tog emot miljöpriset nyligen.

Bild från när Fredrik Pålsson (tiull vänster) och Jonny Magnusson tog emot miljöpriset nyligen. Foto: Pressbild

– Det är viktigt att visa att staden behöver samarbeta med ideella krafter för att hjälpas åt med våra gemensamma utmaningar. Livet i havet och under havsytan är inte alltid synligt för oss människor, säger Johan Vesterlund (C), ordförande i miljönämnden, i pressutskicket.

Klubben har idag runt 200 medlemmar i varierande åldrar.

Jonny Magnusson är en av medlemmarna i klubben. Han ser en tydlig skillnad i vilka fynd dykarna gör i dag jämfört med föra flera år sedan.

– I början såg vi att folk medvetet dumpade skräp och saker i havet. Mycket av det som vi hittar idag har hamnat i havet av misstag. Det kan till exempel handla om take away-muggar som folk lämnat på kajen och som blåser i av misstag, berättar han.

Miljöpris

Stadenss miljöpris instiftades 2008 för att stimulera miljöengagemanget hos stadens invånare, organisationer och företag. Prissumman är på 50 000 kronor och delas av vinnarna.

I juryn för priset sitter presidierna i miljönämnden och stadsbyggnadsnämnden, stadsbyggnadsdirektör Kristina Magnusson, näringslivsdirektör Annette Melander Berg och miljödirektör Henrik Frindberg.

Källa: Helsingborgs stad

Publicerad 27 November 2019 10:23