Sedan 30 år tillbaka är Magnus Nilsson solofaggotist i Helsingborgs symfoniorkester.

Sedan 30 år tillbaka är Magnus Nilsson solofaggotist i Helsingborgs symfoniorkester. Foto: Joel Winqvist

Magnus Nilsson ordnar hemmakonserter

Duo uppträder på Salong Solbacken i Rekekroken

HELSINGBORG/REKEKROKEN.

Filip Jers från Höör är något som unikt som Sveriges enda munspelare som är utbildad på Kungliga musikaliska akademien. Gitarristen Emil Ernebro kommer från Dalsland och beskrivs som en gitarrist i världsklass. För två år sedan bildade musikerna duo med repertoar från den amerikanska folk- och jazzscenen, poplåtar från 60- och 70-talen och en och annan svensk visa. Nu är musikerna aktuella med en konsert på Salong Solbacken i Rekekroken.

Av
Felix Alnemark

– Jag och min fru älskar Kullahalvön. Vi bor själva i Helsingborg men har alltid velat ha hus där. I många år hade vi som helgintresse att åka och titta på hus till salu. Vi stötte på det här huset i Rekekroken och åkte hem och funderade och kunde inte komma på några fel. Vi såg bara möjligheter så vi köpte det, säger Magnus Nilsson som startade upp Salong Solbacken som scen för tre år sedan i Rekekroken.

Det var för tre år sedan. På varje våning i villan finns ett 80 kvadratmeter stort rum med fönsterparti mot Skälderviken.

– Det var som klippt och skuret för att ha konserter för det har vi alltid velat ha. Det finns en tradition inom musicerande att ha huskonserter. Sedan 300 år tillbaka har man träffats i hemmiljö för det blir intimare med musiken och musikerna, säger Magnus Nilsson.

För tusen kronor köpte de ett femtiotal fina stolar av Frälsningsarmén i Helsingborg för konsertbesökarna. De fick också tag i en flygel för en bara några tusenlappar som placerats i konsertrummet. Sedan två år tillbaka har de arrangerat åtta konserter.

Munspelaren Filip Jers och gitarristen Emil Ernebro kommer till Höganäs 15 december för en intim konsert.

Munspelaren Filip Jers och gitarristen Emil Ernebro kommer till Höganäs 15 december för en intim konsert. Foto: Pressbild

Filip Jers är en flitigt turnérande musiker i Sverige och utomlands och har samarbetat med namnkunniga musiker som Benny Andersson, Tomas Ledin, Timbuktu och Jill Johnsson.

Emil Ernebro är bland annat utbildad i Los Angeles och har släppt tre soloskiver. Även han har en diger lista samarbeten med sig i gitarrfodralet med artister som Sven-Bertil Taube, Jojje Wadenius och Janne Schaffer.

Tack vare sitt kontaktnät kan Magnus Nilsson erbjuda skickliga musiker i det lilla formatet.

Tack vare sitt kontaktnät kan Magnus Nilsson erbjuda skickliga musiker i det lilla formatet. Foto: Joel Winqvist

Magnus Nilsson berättar att det är tack vare sitt kontaktnät som han kan erbjuda skickliga musiker i det lilla formatet. Sedan 30 år tillbaka är han solofagottist i Helsingborgs symfoniorkester. Han arrangerar också musikkurser för barn och ger lektioner. Musiken tar Magnus Nilsson över stora delar av världen. I somras spelade han flera konserter i Brasilien och han ska tillbaka till landet nästa år.

– Jag ska också spela i Thailand, Sydkorea och Danmark, berättar han.

Med på scen den 15 december är även Magnus Nilsson på fagott.

– Jag känner Filip Jers sedan tidigare. Vi har spelat tillsammans. Jag har alltid honom i tanken när jag arrangerar konserter. Han var given på det sättet. Vi har oftast klassisk musik på våra konserter och jag tänkte att det skulle vara kul att testa en annan genre. Filip och Emil är jazzmusiker i första hand, säger Magnus Nilsson.

Men på konserten kommer de troligtvis även spela Vivalde och Mozart. Men

– Det är lite ovanligt att ha munspel i den klassiska musiken, säger Magnus Nilsson.

Det blir nog också lite Evert Taube, Olle Adolphsson och Edvard Persson som bodde i Rekekroken några hus längre bort.

Filip Jers och Emil Ernebros konserter har beskrivits som halsbrytande improvisationer och ett myller av sofistikerade harmonier.

– Det är väldigt kommunikativt att spela med Filip. Man vet inte riktigt vad som ska hända utan får vara lyhörd. Han är också väldigt kommunikativ med publiken. Han berättar och försöker involvera publiken så att de känner delaktighet.

Filip Jers och Emil Ernebros debutskiva Duet släpptes tidigare i år och fick god respons. “Emil Ernebro & Filip Jers får skickligheten att låta lätt" skrev Dagens Nyheter.

Konserten den 15 december börjar klockan 11.30. Adressen är Gamla Rekekroken 41. Biljettköp görs i förväg på magnus@magnus-nilsson.se.

Musiken tar Magnus Nilsson över stora delar av världen. Men oftast till Dunkers kulturhus i Helsingborg där han ger musiklektioner.

Musiken tar Magnus Nilsson över stora delar av världen. Men oftast till Dunkers kulturhus i Helsingborg där han ger musiklektioner. Foto: Joel Winqvist

Publicerad 06 December 2019 11:17